Унизително е, искаме отмяна на чл. 5 от Наредбата на здравното министерство, заявяват от регионалния образователен синдикат на „Подкрепа” и обсъждат протести

cdfbddc2c48444b387a60b93751bd651

Всички педагогически специалисти ще трябва да минават ежегоден преглед, който да удостовери липсата на заболявания, които застрашават живота и здравето на децата. Това е заложено в чл.5 от Наредба №4 на Министерството на здравеопазването, обнародвана в Държавен вестник на 1 ноември. Става дума за заболяванията, фиксирани в чл.2, а именно шизофрении, психически и поведенчески разстройства, разстройства на личността и поведението, педофилия, деменция, белодробна туберкулоза. Запазва се действащото към момента изискване при постъпване на работа, новоназначените педагогически специалисти да представят документ от медицински преглед, издаден до 3 месеца от датата на сключване на договора.

„Унизително е. Крайно сме възмутени от поредното принизяване на учителската професия, този път от министър Москов, който определя учителската професия като опасна за българските ученици. Това е самозабрава. Такъв нормативен документ няма аналог в нито една друга публична професия в страната”, коментира за „Уча в Пловдив” регионалният лидер на образователния синдикат на „Подкрепа” Цило Нейчев.

Изпълнителният съвет РСО към КТ “Подкрепа” Пловдив е отправил апел до всички свои структури за мнения и предложения за евентуални протестни действия или противодействие срещу потъпкания авторитет на българския учител.Синдикатът ще излезе със становище за преработване на наредбата и отмяната на чл.5.

Директори обаче подкрепят спорния член от наредбата с мотива, че неведнъж им се налага да решават драми в класната стая, възникнали именно заради проблеми в поведението на даден учител. Тогава упреците на родители падали върху директора, а той нямал лостове да се справи с проблема, тъй като подобни преподаватели били под закрилата на закона.

Има невероятно преподаватели, но и толкова луди даскали, че с две ръце сме “за” подобно изискване, коментират родители.

2 КОМЕНТАРА

  1. Унизително е…
    Но не това, че искат да бъдат правени психиатрични прегледи на учителите, унизителни ще са резултатите…

  2. Изобщо не е унизително ! Небеизвестният Куртенков с манийната си шезофрения разиграва години наред всички възможни институции. Негово протеже,г-ца Чулова със психични отклонения тормози и ученици и родители!Крайно време беше да има законова уредба!

    Изобщо не е унизително ! Небезизвестният Куртенков със своята манийна шизофрения тормози години наред маса институции!Неговото протеже г-ца Чулова също е в непрестанен конфликт с ученици и родители поради психичното си състояние!Тази промяна отдавна трябваше да се случи!

Коментарите са затворени.