64.6 % от анкетираните от синдикат „Образование“ са заявили готовност за участие в протестни действия и митинги, а 59 на сто – в ефективна стачка

Наред с недоволството в други сектори на страната, и учителите са в готовност да протестират с искане за по-високи заплати. Това показва допитване на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.

Готовност за участие в протестни действия и митинги имат близо 64.6 на сто от запитаните, с 5 на сто по-малко са заявилите участие в ефективна стачка при липса на увеличение на учителските заплати в бюджет 2023 г.

Анализ на синдиката сред учители и училищни директори показва, че заради високата инфлация трудовите възнаграждения на педагозите са намалели – от 125 % над средното трудово възнаграждение за страната до 115 на сто.

94% от анкетираните споделят, че инфлационният индекс е повлиял силно на семейните им бюджети, а 91 на сто очакват увеличение на работните заплати чрез повече пари за образование за тази година.

Над три четвърти от запитаните посочват, че 30 на сто увеличение на заплатите ще бъде адекватен отговор на големия натиск от инфлацията, 15 на сто приемат 25% увеличение, а 5 на сто са съгласни и на 20 на сто ръст на заплатите.

От Синдикат “Образование” заявяват, че запазват стачна готовност и че ще започнат подготовка за протести при липса на увеличение на учителските заплати в бюджета за тази година.

В допитването са участвали 94% учители, 190 директори и на 3 на сто непедагогически персонал. Средната възраст на анкетираните е 54.8 години.