36% от преподавателите са ваксинирани, 20 на сто са преболедували коронавирус, показват последните данни на МОН

Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно. Това коментира пред бТВ министърът на образованието Николай Денков по повод обсъжданите нови мерки срещу разпространението на коронавируса в училищата.

Идеята за задължителен зелен сертификат е новият елемент в мерките и той идва като предложение от Министерството на здравеопазването, което в настоящата ситуация с пика на четвъртата вълна на COVID-19 трябва да бъде подкрепено, каза Денков.

36% от учителите са ваксинирани, а 20% са преболедували коронавирусна инфекция, но проблемът при някои от последните е, че нямат регистриран PCR тест, което прави трудно определянето на датата, на която са се заразили, отбеляза министърът на образованието. Затова той смята да повдигне пред Министерството на здравеопазването темата за признаването на антигенни тестове като основание за издаване на зелен сертификат.

Остава отворен също така въпросът кой ще покрие разходите за тестове на учителите, които не са ваксинирани и преболедували. Министерството на образованието няма бюджет за това, категоричен е Денков. Заради всички тези въпроси от МОН искат едномесечен период за въвеждането на новите мерки, ако не бъдат приети от здравните власти.

Според него въвеждането на зелен сертификат може да доведе и до отлив на педагози, но това ще бъде временно, защото и мерките ще бъдат временни, докато броят на заразените и хоспитализираните спадне.

“Ако новите мерки в училищата влязат в заповед на здравния министър, контролът по тяхното спазване вече ще бъде и на здравните власти, докато сега за това съблюдават от инспекторатите на МОН. В този случай вече и носенето на маска ще бъде задължително, а няма да бъде “насока”, каза Денков.

В правомощията на Министерството на здравеопазването е да издаде заповед за затварянето на училищата и детските градини, а МОН отговаря за организацията на обучението. 20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки са основание за преминаване към онлайн обучение.