Акцията “Аз съм добър, ти си добър, ние сме добри” ще продължи през цялата седмица в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ до Сирни Заговезни

Училищни кукерски игри ще гонят злите сили и КОВИД-19. Учениците от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ ще пресъздадат обичая „хамкане“ и прескачането на огън, за да прогонят лошото и болестите, както повелява традицията.

Акцията “Аз съм добър, ти си добър, ние сме добри” ще продължи през цялата седмица до Сирни Заговезни. Тази година православната църква отбелязва Прощална неделя на 14 март.

“Опитът ни като учители показва, че агресивните прояви в училище най-вече са предизвикани от стари травми, нанесени в или извън училище, и от неспособността на младите хора да обработват негативните си емоции и да прощават. Затова за нас е важно да научим учениците си да разчитат правилно емоциите си и да се справят с тях”, обясняват идеята за празника от ръководството на училището.

Посланието, което ще бъде отправено в поредицата инициативи в заниманията по интереси е,  че едно от най-красивите чувства, е любовта, а едно от най-важните качества е добротата. За да обичаш някого и да бъдеш добър, трябва да си се освободил от гнева, обидата, негодуванието, а това именно е прошката.  Прощаването има значение най-вече за прощаващия, тъй като той се освобождава от негативните си емоции и добива отново възможност за обективна преценка на фактите, свързани с другия човек, нанесена обида или нежелано поведение. Във всички религии прошката заема специално място, защото чрез нея човек се пречиства и може да дарява любов.

По пътя към нея учениците тръгват още в днешния ден, като до четвъртък децата от начален курс ще изработват кукерски маски.  Гимназистите от професия “Танцьор” ще направят изследване и описание на кукерски игри в часовете по “Етнография на България” и “Теория и методика на танца”. В Часа на класа учениците ще се запознаят със смисъла на обичая за искане и даване на прошка, какъвто съществува във всички вероизповедания. А децата от иновативните Монтесори паралелки от 1. до 3. клас  ще подготвят практически празника, като  съберат информация за огъня – основния символен елемент на Сирни заговезни. Те ще подготвят огнището за пресъздаване на традиционния обичай Поклади/Оратник в училищния двор. Огънят символизира кладата, на която чрез силата на огъня се изгаря злото, и ще лумне съвсем наистина в петък.

Тогава е кулминацията на едноседмичната акция. Стартът ще е с  “Кукери гонят COVID-19”  в изпълнение на учениците от 11. б клас, които изучават и актьорско майсторство. Следва прескачането на огън (поклади). Демонстрацията на традиционното хамкане с въртене на халва на пръчка, която всички се мъчат да уловят с уста, е поверена на учениците от групите по религия в начален етап. Традиционното право хоро ще се извие под съпровода на младия  учител Александър Маринов и зрелостника от 12. а  Венци Кюлхански. Ще има и специален поздрав към всички ученици от ръководството и учителите.

А гимназистите от специалност “Рекламна графика” ще заснемат и съберат във видеоклипове вълнуващи моменти от празника. Заедно с тях ще работят и връстниците им от групите за занимания по интереси по проект  „Подкрепа за успех“ – по “Дигитална фотография и дизайн” и “Дигитално творчество и дизайн”.