Хибридното обучение ще е много сложно за организация, а ефектът за децата пред екраните – нулев, смятат школски шефове

Училищните директори в Пловдив започнаха проучване за нагласите на родителите децата от начален курс да бъдат тествани за COVID-19, за да се върнат присъствено в клас. Очаква се това да започне да се прилага от 10 ноември, ако до понеделник бъдат доставени тестовете по училищата. Условието е 50% от родителите в паралелката да са съгласни. Тестовете ще се правят два пъти седмично – в понеделник и четвъртък, каза просветният министър акад. Николай Денков.

В момента това касае общините със заболеваемост над 500 на 100 000, в които всички ученици са онлайн или в ротация. Когато тестването започне обаче, то ще важи и за зоната със заболеваемост между 250 и 500 на 100 000. Според новата заповед на здравния министър от вчера в тази зона ще има два варианта – присъствени занятия срещу тестване или ротация на 50% от паралелките.

По данни на Единния информационен портал за изминалото денонощие в Пловдивска област е регистриран е един нов положителен случай в училище. В 5 детски заведения са установени 5 нови случая на инфекцията. 14-дневната заболеваемост е 850,09 на 100 000 души население.

„Подготвяме анкети с родителите, в които обясняваме какъв вид са тестовете. Преди месец правихме допитване, на което се отзоваха едва 340 семейства, а децата в училище са общо 953. Само 139 бяха „за“. Надявам се с промяната на ситуацията броят на родителите, които ще са съгласни децата да бъдат тествани с щадящи тестове, да е по-висок. Възнамеряваме сутрин да каним по един от тях в паралелка, който да бъде в помощ на класния ръководител, а едновременно с това да е пряк свидетел на процеса“, обясни директорът на ОУ „Димитър Талев“ Ирина Чолакова. Тя е готова да заплати от училищния бюджет тестовете на учителите, които са без зелен сертификат, но на този етап не е ясно дали тези с отделяне на слюнка ще са валиднни и за тях или ще се допускат само антигенни.

Гилдията все още търси отговор на въпроса дали ако дете се окаже положително на щадящия тест в клас, а след това и PCR тестът потвърди, че е позитивно, ще се карантинира цялата паралелка. И дали тестовете се правят задължително в понеделник и четвъртък. Защото 15 ноември (понеделник) обучението е в ОРЕС заради изборите. Което означава, че децата няма как да бъдат тествани. Същият казус може да се разиграе и на 22 ноември при балотаж за президентския вот.

Онлайн допитване правят и класните ръководители на учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Директорът Ирена Душкова обаче е скептична относно организацията на хибридно обучение.

„Не се допуска смесване на паралелки, така че няма как да събираме децата, които ще са присъствено, за да освободим преподавателски ресурс“, каза Душкова.

Директорът на СУ „Хр. Г. Данов“ Гергана Аврамова също е на мнение, че хибридното обучение ще е много сложно за организация, а ефектът за децата пред екраните – нулев. Затова ще се мисли по-скоро за организация, при която да се прилага унифициран вариант – цялата паралелка в училище или цялата онлайн. Това ще зависи до голяма степен и от решението на родителите.

„Близо сме до 50-те процента, що се отнася до учениците в начален етап. Резултатите от предварителното проучване са средно 38-40% склонни децата им да се тестват. Надявам се процентът да се увеличи, след като стане ясно, че тестовете ще са щадящи“, пояснява Аврамова. Тя не крие, че има и учители, които нито са ваксинирани, нито са преболедували, а в същото време отказват да се тестват. В този случай те трябва да останат пред устройствата у дома, но това пък прави изключително трудно обезпечаването на присъствен учебен процес. Надеждата й е да успее да преобърне нагласите.

Анкети в Shkolo ще прави и директорът на СУ „Св.св.Кирил и Методий“ Таня Николова. Тя има готовност и с тест на декларация, ако не дойде единен документ от МОН или МЗ, която родителите да попълнят и подпишат, а децата да донесат щом дойдат присъствено на училище. Николова е категорична, че ще отдели средства от училищния бюджет за тестове на учителите.