„Контролът върху училищните автобуси се осъществя чрез ДАИ и съответните наредби. Но не всички договори се спазват стриктно. Имаме сигнали, че част от автобусите се ползват и за изборен туризъм. Не че не се използват за превозване на ученици, но се използват и за редица други цели – превозване до други градове и чужбина, превозване до Бузлуджа”, каза днес в НС по време на парламентарен контрол министърът на образованието Красимир Вълчев и добави, че в момента текат проверки.

Повод за изказването му скандалът в Септември. Оказа се, че автобусите във въпросната община за пътя Карабунар-Славовци са с изтекъл договор към училището и затова са предоставени за ползване на общината.

Министърът коментира, че не е изключено автобусите, които в момента се стопанисват от общините, да бъдат прехвърлени на училищните директори. По думите му школските шефове едва ли ще имат смелост да злоупотребяват с тях.

По отношение на бъдещото развитие на мрежата от иновативни училища, Красимир Вълчев посочи, че и извършен мониторинг, след който предстои да бъде направен анализ. Училищата, които не са изпълнили заявеното, ще бъдат извадени от списъка на иновативни.

,,Трябва да насърчаваме иновациите, но е нужно да вървят с необходимата доза предпазливост. За целта е добре да получим потвърждение, че вече въведените са действително полезни за образованието“, добави още той.