Школският звънец ще удари утре за 3300 пловдивски първокласници, които ще прекрачат прага на общински, частни и държавни училища. По данни на общината с четири повече са паралелките в първи клас в общинските училища в сравнение с предходната година. Три паралелки първолаци ще работят по метода на Монтесори – в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Екзарх Антим I“ и СУ „Св. Седмочисленици“.

55 000 е общият брой деца и ученици в системата на средното образование в общинските, държавните и частните детските градини и училищата в Пловдив за предстоящата учебна 2023/2024. Навсякъде са доставени необходимите им познавателни книжки, учебници и учебни комплекти за новата учебна година.

Общият брой деца, записани в общински, частни и държавни детски градини е 11 200. 2500 ще постъпят в първа група.

Към днешната дата има 410 деца от Украйна, които посещават или са записани в образователните институции под тепетата. В детските градини те са 102, 308 са в училищата.

В 29 от общинските училища през летния период са били извършени текущи ремонти за освежаване на класни стаи и коридори –  шпакловане, боядисване на стени и тавани, циклене и лакиране на паркет, подмяна на осветление, смяна на врати, както и ремонти на санитарни възли. По-съществени строителни дейности се осъществяват в ЕГ „Иван Вазов“, където се изгражда нова спортна зала, а в сградата на ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I“ се извършва реновиране и консервиране на фасада, смяна на дограма, ремонт на покривна конструкция.

Приключва изграждането на спортни площадки по програмата на МОН в 4 общински училища – ЕГ „Иван Вазов“, ЕГ „Пловдив“, СУ „Св. Патриарх Евтимий“ и Математическа гимназия “Академик Кирил Попов”.

15 общински училища изпълняват дейности по подпрограма „Облагородяване на дворни пространства, проектиране и изграждане на нови спортни площадки и/ или ремонт и сертифициране на съществуващи такива, осигуряване на мерки за достъпна архитектурна среда в общинските училища и ЦПЛР – ОДК – Пловдив“. Финансирането от страна на Община Пловдив е в размер на 561 621,40 лв.

По програмата са изградени и ремонтирани 12 детски площадки, облагородени са 11 дворни пространства и е ремонтиран 1 физкултурен салон. Средствата за 2023 година от бюджета на Община Пловдив са 200 000 лева.