Кой се крие зад прозвището „бащата на яйцето“, станал изключително популярен в цяла Европа с ювелирните си творения. За това разказват в изложба на художествени творби по повод Възкресение Христово ученици от петите и шестите класове на СУ „Св. Климент Охридски“. Младите дарования припомнят историята на Фаберже – един от най-прочутите ювелири на всички времена, чиито яйца са изработени от злато и сребро, малахит, топаз, лазурит, кристал и десетки други материали. През 1885 г. император Александър III поръчва на ателието на Фаберже едно декоративно великденско яйце като подарък за своята съпруга. Така започва историята с яйцата на Фаберже. От общо 54-те яйца за руския императорски двор, до днес са запазени 45. Съхранено е и едно от двете яйца на Фаберже, които той не завършва, заради избухналата Октомврийска революция, която слага край на славната му кариера.

Друга част от рисунките и презентациите акцентират върху делото на Христос, традиционни български техники за писане на яйца, събуждането на природата и трескавото приготовление на домашната трапеза. Ритуалното шарене на яйца с природни бои заема специално място в изложбения кът на учениците от 3. и 4. клас. Членовете на клуб „Мили сърца“ са изработили 3D поздравителни картички.

Навръх Великден ученици от първи и четвърти клас, под ръководството на своите класни ръководители  и музикалния педагог Толя Райчинова, ще поднесат музикален поздрав в онлайн концерта, иницииран от Пловдивската митрополия.