Директорът Ирина Чолакова.

Учителите от ОУ „Димитър Талев“ преструктурират материала от вкъщи, променят дати за класни и контролни и избират учебници. Директорът Ирина Чолакова прави оперативка в конферентна връзка

Директорът Ирина Чолакова.

„Колеги, очаквам от вас да проследите преструктурирането на учебното съдържание и да съберете информация от преподавателите зе необходимостта от промяна на графика за класни и контролни. Всички ли са активни, като имаме предвид, че днес и утре сме избрали хоум офис“, обръща се към двете си заместнички директорът на ОУ „Димитър Талев“ Ирина Чолакова. Иванка Василева и Лиляна Дочева, които отговарят за учебната дейност, обаче не са срещу нея в кабинета й, а у дома, заели позиция за конферентна връзка.

Поради предприетите мерки за предотвратяване и разпространение на коронавирус и други инфекции, Чолакова е издала заповед на 12 и 13 март учителите от екипа да изпълняват задълженията си в домашна среда.

При осъществената видеовръзка двете заместнички докладваха, че тази сутрин до 10 часа 15 от преподавателите, които са били потърсени, мигновено са отговорили и са подали нов график за класни и контролни работи, който утре ще бъде качен в училищния сайт. По време на кратката оперативка Чолакова даде инструкции до 14 часа в днешния ден да има обобщена справка как ще бъдат преструктурирани темите от учебния материал, предвид удължаването на грипната ваканция. Преподавателите подготвят допълнителни материали за подкрепа с цел овладяване на учебното съдържание.

Заедно с нея в училището днес бяха информатиците Вера Шопова и Илия Добрев, които имат сертификати, съответно за първо и второ ниво на Гугъл обучители по програмата на Община Пловдив и Център за творческо обучение. Двамата усилено работят по стартирането на сайт за дигитално обучение, който са разработили, използвайки безплатната образователна облачна платформа G Suit.

Сайтът е озаглавен „Онлайн обучение“ и в него има две категории – за начален и прогимназиален етап.

„Учениците от петите, шестите и седмите класове имат акаунти в облака, така че могат да си кореспондират с учителите и помежду си. Ще дадем права на преподавателите по информационни технологии да качват учебно съдържание, което колегите по останалите предмети изпратят“, обясни Илия Добрев.

Ако учителите решат да направят конферентна връзка, ще бъде създадено събитие в Гугъл календара, където се обявява, че между 15 и 16 часа на съответната дата преподавателят Петров, например, е на линия да отговаря на въпроси. Администраторите на сайта създават линк, който се поставя на сайта и всеки може да се присъедини към връзката.

Днес вече бяха качени първите уроци по химия и физика – „Значение и приложение на алкалните елементи“ и „Светлина“. Към тях са добавени презентации, тестове, видеа, линкове към други сайтове, в които има материали по темите.

От утре в училищния сайт ще има бутон, който ще води към „Онлайн обучение“. Директорът Ирина Чолакова е уведомила родителите в електронния дневник за старта на платформата, така че да проследят как се справят децата им с поставените задачи.

„Затова е важно учениците да надграждат своите дигитални компетентности. Засега нямаме никакви проблеми, защото при нас този тип обучение е въведено от 1 клас“, коментира Чолакова.

Преподавателите по информационни технологии и Гугъл обучители Вера Шопова и Илия Добрев.