Тя е перфекционист, винаги знае какво е най-добро за детето й, има високи очаквания, манипулативна е, контролира всички негови взаимоотношения, състезава се за обичта му и го кара да се съмнява в себе си. По тези седем характеристики на контролиращата майка дебатираха снощи родители в рамките на майсторския клас „Превод от детски“ с модератор Десислава Николова. Психологът на ОУ „Алеко Константинов“ е част от екипа, ангажиран с проекта „Отново на училище с майсторски класове“, който дава възможност на родителите да се включат в различни извънкласни дейности. Те се провеждат след учебните часове, а за ментори са поканени както външни експерти, така и утвърдени преподаватели и специалисти от учебното заведение. Участниците могат да избират между 11 майсторски класа.

Очаквано, на заниманието на психолога в понеделник вечерта се отзовават основно майки, чиито деца са първолаци и второкласници. Подредени в кръг, седнали на столчетата на децата, всяка от тях се представя по свой начин от гледна точка на темата „Как изглежда контролът“, сваля маската и открито изброява недостатъците, които вижда в поведението си при комуникацията със своето дете. Една се оприличава на бръшлян: „хем давам свобода, хем съм увила децата здраво около себе си“, друга казва, че понеже работи в сферата на контрола, прави всичко възможно поведението й вкъщи да е противоположното, трета се определя като балансьор в семейството, а четвърта не крие, че вижда апокалипсис в която и да е ситуация, затова предпочита всичко да е под неин контрол.

След като на първата лекция психологът Десислава Николова поставя акцент върху емоционалната интелигентност и детските страхове, сега решава да провокира родителите с темата за контрола и за моментите, когато майката изпада в крайности и в резултат на това детето е принудено да удовлетворява нейните потребности и амбиции.

„Поведенческите модели в такава ситуация са различни, но това води до инвалидизиране на детето. Неговата идентичност ще отразява това, което майката е проектирала в него и което тя одобрява. Когато порасне, трудно ще разбира какво се случва в неговия вътрешен свят“, казва психологът.

Въпреки разнообразните подходи в поведението спрямо децата си, майките в класната стая са единодушни, че расте едно доста различно поколение, залято от информация, в която трудно се ориентира, което знае правата си и ги отстоява. А нерядко самото то се превръща в контролиращо семейството.

„Пътят към свободата може да бъде дълъг“, разсъждава Деси Николова, която също е родител на второкласник и дискутира по темата и като психолог, и като майка, цитирайки любимата си мисъл: „Добрата майка е тази, която прави ненужно майчиното рамо“.

След като говорят за авторитетите в семейството, за това как понасяме критиките и неодобрението на околните, участниците в майсторския клас теглят от тестето с Dixit карти с изображения и илюстрации, за да открият в тях посланието към себе си.

На финала на срещата майките се шегуват, че вече се чувстват като група за взаимопомощ, тъй като всяка е заимствала идея или стратегия от жената до себе си. И си обещават да няма отсъстващи на третото занятие.

„Радвам се на интереса на родителите, който нараства с всяка изминала седмица. Проектът е насочен към по-ефективно взаимодействие между училището, семейството и учениците и има за цел да създаде общност за споделяне на идеи“, казва директорът Марияна Найденова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.