На празника на ОУ „Тодор Каблешков” четат кървавото писмо на патрона си. Премиерно изпълнение на школския химн за юбилея

Годината е 1879. Жители на Мечкюр с възрожденски дух, собствени средства и доброволен труд решават да основат училище. Построяват сграда в двора на селската църква. Първите ученици са събрани в една паралелка, макар че били на различна възраст. Основано една година след Освобождението, постепенно училище „Тодор Каблешков” в квартал „Прослав” се разраства. На 19 април учители и ученици ще отбележат 140-ия юбилей с тържествен концерт във Военния клуб.

Покана за годишнината са получили дългогодишни учители, които ще получат грамоти за принос за развитие на училището. Премиерно изпълнение на новия школски химн ще прозвучи именно на празника. Автор на текста и композитор е преподавателят по музика Евдокия  Димитрова. Публиката ще се върне назад във времето, за да си припомни пламенните думи от кървавото писмо, написано от патрона на училището Тодор Каблешков, за обявяване на Априлското въстание в Копривщица. Той подписва писмото с кръвта на убития мюдюрин и го изпраща на 20 април по стар стил на Георги Бенковски в Панагюрище.

На празника ще прозвучат възрожденски песни, ще има народни и съвременни танци, изпълнение на пиано и ксилофон, драматизации.

Училището влезе в списъка на иновативните с предложение за учебен предмет “Основи на програмирането”.