„Стая на емоциите” на Теодора Пампулова от ЕГ „Иван Вазов” получи 4000 лева в деветото издание на конкурса, организиран от Община Пловдив

Училищен психолог грабна втора награда в конкурса „Най-добър млад предприемач”, стана ясно снощи на церемонията по отличаване на победителите в деветото издание на конкурса, организиран от община Пловдив. Проектът „Стая на емоциите“ на Теодора Пампулова спечели 4000 лева, както и специалната награда – радио реклама във верига радиа „Комюникорп“. Нейната идея е да създаде стая за деца от 0 до 18 години, където да работи по овладяване на силните детски емоции.

„Отдавна мечтая за място, в което деца и тийнейджъри да могат свободно да изразяват чувствата си. Материалите, с които ще оборудвам стаята, вече са поръчани от Англия, Германия и Австрия – активни карти, интерактивни игри за разбиране на емоциите, постери. Ще има и специализирана литература за родители, която да им помогне да разбират по-добре собственото си дете”, обясни за „Уча в Пловдив” Теодора Пампулова, която е психолог в ЕГ „Иван Вазов”. Съвместно с общината тя ще организира няколко безплатни информационни събития за родителите, за да ги запознае с идеята на новото място на ул. „Родопи”.

Кирил Димитров е победителят от тазгодишния конкурс за бизнес проекти на хора от 18 до 33 години. Той впечатли журито с бизнес плана си за разработване на електрически безпилотен самолет, който може да лети от 3 до 10 часа, като обследва и наблюдава големи площи.

„В момента разработваме самолет, който да може да лети до 300 км/ч и който да се използва за преследване на нарушители по скоростни пътни артерии, като магистрали. Нашият проект е от особена важност за наблюдение при възникнали горски пожари“, обясни победителят, който грабна премия от 7000 лева.

Двете трети места и по 2000 лева бяха връчени на Мирослав Гаригов за бизнес плана му за разработване на специално мобилно приложение за туристи „Пловдив гайд“ и на Димитър Зангаров за развиване на фирма за фото и видео заснемане с дрон.

Сред любопитните проекти, участвали в конкурса, са създаване на ресторант „Прозрение в тъмното“ на Евгения Христозова, храна на колела на Красимира Йовчева, академия за млади дами на Красимира Харалампиева, здравословно училище на Стефани Тодорова, велосипедни куриерски услуги на Иван Попов.