Ученици от СУ “Любен Каравелов” заминават в Исландия на младежки обмен

Пловдивски училищен клуб спечели международен кино конкурс със социална насоченост Shoot by Youth за създаване на късометражен филм с гражданско послание. „Кинокритици“ на СУ „Любен Каравелов“ получи призово място и парична награда на стойност 1000 евро. В него екип от ученици представя идеята си за инициатива, която ще проведе до края на месец ноември и ще даде трибуна на пловдивски младежи да изразят свободно мнението си по важни за тях проблеми. В конкурса участват всички европейски страни от Дунавския регион.

 

 

„Преди година училището ни направи сериозна ревизия на своята Стратегия и за пръв път в нея залегна приоритет, свързан с развиването на гражданските умения на учениците чрез т.нар. Детско и младежко участие. Терминът все още няма общоприета и споделена дефиниция на национално ниво, но се свързва най-вече с демократизирането на училищната среда, която дава възможност на учениците да изразяват лично мнение по важни въпроси, да предприемат лична инициатива и развиват граждански умения в и извън класната стая и за активна работа по проекти и младежки обмени. Съвкупността от всички тези дейности представлява детското участие. А неговата основна функция е да се бори с мрачната национална статистика за над 40% функционално неграмотни български ученици и над 20% пасивни младежи, които нито учат, нито работят“, коментира преподавателят Божидара Илиева, която заедно с колегата си Георги Стоев ръководят дейностите по програма “Нов път в преподаването”.

Ученици от клуб “Решаватори” спечелиха финансиране в размер на 1300 лева за осъществяване на мини граждански инициативи на територията на Пловдив. Клубът с ментор Георги Стоев обединява ученици от 4 до 7 клас и спечели проект по линия на фондация “Софийска платформа”.  До края на октомври клубът ще си съдейства с “Кинокритици” за заснемане на три инициативи, свързани с опазване на околната среда, хуманно отношение към бездомните животни и за по-чисти обществени места и спирки на градския транспорт във връзка със замърсяването им от цигарени продукти и остатъци.

Ученическият клуб “Европейци” на училището пък се класира сред най-активните по програма “Училище посланик на Европейския парламент” и стартира своята втора година на участие. Под ръководството на старшите посланици Георги Стоев и Инна Кирякова, те създадоха  информационен сайт и педагогически ресурс, който помага на ученици 6-12 клас да научат повече за себе си и своя светоглед в контекста на идеологическата си ориентация по осите консерватизъм-либерализъм и ляво-дясно. Тази година учениците от клуба планират и онлайн срещи с български евродепутати.

10-класничката Аделина Налбантова и председателят на Ученическия парламент Магдалена Николова спечелиха участие в международни младежки обмени по линия на Национална мрежа за децата и сдружение “Ре-Акт” по програма “Еразъм+“. Те ще се осъществят до края на 2021 г.  в Сърбия, Германия и Исландия, където ще се проведат обучения на теми от неформалното граждански образование и развиване на умения за справяне при конфликти и бедствия.