Онлайн занятията ще са по 30 минути и ще са организирани така, че да следват учебната програма на паралелката

Училищата в Пловдив и областта масово предупредиха в сайтовете си, в социалните мрежи или пък изпратиха съобщения в облака, че първият учебен час утре започва точно в 9. Всички ученици трябва да са седнали пред компютрите и да очакват указания от учителите си. За провеждането на часовете е необходим интернет, лаптоп, компютър, таблет или мобилно устройство. Онлайн занятията ще са организирани така, че да следват учебната програма на паралелката.

В СУ „П. Евтимий” ибучението ще се осъществява дистанционно с акаунтите в Microsoft Office 365, както и Shkolo.bg и други електронни ресурси. С цел по-добра комуникация и за да не изостават учениците с учебния материал, всеки да трябва да бъде в акаунта си  в Microsoft Office 365 в 9.00 ч. и да следва стриктно указанията на преподавателите, които ще регламентират кои електронни платформи и ресурси ще се ползват по дадения предмет и в дадения клас, предупреждават от ръководството. Последователността на часовете ще следва седмичното разписание.

От училището отправят също така призив към учениците да бъдат активни, да изпълняват поставените задачи и упражнения върху преподадените уроци. Очакването от родителите е да подкрепят, мотивират и контролират децата да се запознават редовно с учебните материали. Продължителността на часовете е 30 минути, с кратки почивки от 10 минути и голяма от 30 минути след 3-ти час.

За учениците от начален етап контактът между учител и ученик ще е е със съдействието на родител. Техните преподаватели ще качват учебни материали между 9.00 ч. и 12.00 ч. Ако семейството няма възможност за работа с компютър, то може да научава за поставените към детето задачи и по телефона.

СУ „Софроний Врачански” съобщава, че е готово да организира дистанционно обучение чрез Google classroom, Viber, Skype, Facebook, Moodle.

„Свържете се с класния ръководител и тези от вас, които нямат мейл в “облака” на училището, ще получат акаунт за достъп, за да ползват и образователните ни ресурси”, призовава ръководството на училището от сайта си. Дистанционно обучение ще започне на 16 март от 9.00 до 13.00 часа. Класните имат разпореждане да уведомяват за начина на провеждане на онлайн уроците.

От 8.30 ч до 13.00 часа ще се водят учебните занятия в СУ „Ч. Храбър” в Google classroom. Часовете по самоподготовка за учениците от 1 до 4 клас ще се провеждат онлайн между 14.00 и 17.00 часа.

В 8.30 започват часовете и на първомайското СУ „Проф. Асен Златаров”. Учителите ще използват инструментите на Google G-Suite for Education, електронния дневник, приложенията за онлайн комуникация, онлайн и офлайн електронни учебници и образователни ресурси.

На същия принцип ще се водят занятията от разстояние и в ОУ „Райна Княгиня”.

“Мили ученици, сега ще се изпълни едно от Вашите големи желания – телефоните и таблетите да са Ви винаги в ръцете. Следващите две седмици пред нас стои предизвикателството да се справим с дистанционното обучение. Учебните часове ще се провеждат онлайн в Google classroom. Учебният процес ще протича по утвърденото седмично разписание. Часовете започват от 8.00 ч. сутринта и съответно от 8.30 ч. за I – II клас”, е призивът на СУ “Св.св.Кирил и Методий”.

Математическата гимназия е готова да обучава чрез онлайн с приложението Hangouts. То е част от социалната мрежа на Google и може да се отвори директно от Google+. Всички контакти, които са запазени в Google+, излизат под формата на списък, а това дава възможност за изпращане на съобщения или видео разговор. Уроците започват утре.

„Учебният процес ще се провежда при спазване на съществуващото седмично разписание, но вие може да изпълнявате своите задачи по всяко време. Учителите ще използват инструментите на G-Suite, електронния дневник на гимназията и други приложения за онлайн комуникация. Този тип обучение предполага още по-голяма активност и отговорност от ваша страна във връзка с изпълнението на задачите и проектите, които ще ви поставят”, обръща се директорът Вихра Ерамян към възпитаниците на ЕГ „Иван Вазов”.

Като дава указания на учениците си да бъдат активни по време на онлайн обучението, директорът на ЕГ „Пловдив” ги предупреждава също, че ще бъдат оценявани.

Центърът за творческо обучение започва безплатни обучения на преподаватели как да ползват облачните технологии за дистанционно преподаване. Вече са насрочени два безплатни уебинара с неограничен брой участници – на 18 и на 20 март. Първият е предназначен за директори – как да настроят облачна платформа и да направят профили на учителите. Вторият е за учители и ще се води от преподаватели от Пловдив, които вече са натрупали голям опит и ще съветват колегите си как да се води учебен процес онлайн.

БНТ2 става временно образователен канал, като уроците в ефира ще се излъчват от вторник между  9 -12 ч. и 14-17 ч.