С над 500 млн. лева да се увеличи бюджетът за образование за следващата година очаква министър Красимир Вълчев

При достигане на 15% на заразeни или рискови за коронавирус ученици училището, в което учат, да може да се разпуска напълно и да преминава изцяло към електронно обучение. Това е един от вариантите, който се обсъжда между МОН и здравното министерство. Достигането на този праг обаче няма да има задължителен характер за затварянето на школото, а ще е само насока за ориентир за областните щабове, чиято отговорност е да взимат окончателните решения на база на данните от още 23 показателя, които ще се следят. Това обясни днес здравният министър Костадин Ангелов и допълни, че точният процент ще бъде съобщен от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на щаба в четвъртък.

Вече е осигурена денонощна връзка между училищните директори и служителите на РЗИ, така че при заразен учител или ученик да може да се организира бързо епидемично проучване от страна на експертите, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. За целта е създадена чат група.

С над 500 млн. лв. да се увеличи бюджетът за образование за следващата година очаква министър Вълчев.

„Оптимист съм, че и следващата година ще имаме един значителен ръст на разходите за образование, последните три години беше между 500 и 600 милиона. Обсъжданията по рамката на бюджета продължават. Минимум 450 млн. лв. ще имаме, които ще са свързани с последната стъпка от увеличението на учителските заплати, увеличението на минималната работна заплата за всички останали, увеличението на възнагражденията на преподавателите във висшите училища”, посочи Вълчев.

Между 3500 и 4000 деца се очаква да бъдат допълнително обхванати в системата на предучилищното и училищното образование. За всяко дете на 4 години, което е обхванато, общините ще получат близо 300 лв. годишна сума за издръжка и хранене. Очакват се 25 млн. лв. допълнително за намаление на таксите за всички деца в предучилищна възраст (от 3 до 6 г.).