В презентацията се включи и преподавателят по биология и химия от ОУ „Петър Бонев“ Амелия Кехайова, която е била на обучение в най-голямата лаборатория по физика на елементарните частици

Как ядрените изследвания в най-голямата лаборатория по физика на елементарните частици в света помагат да разгадаване тайните на Вселената представи пред ученици от Перущица гл. ас. д-р Мариана Шопова от Физико-технологичния факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Тя гостува на ОУ „Петър Бонев“, за да разкаже за експериментите в ЦЕРН, за термоядрения синтез.

Децата бяха любопитни да научат, че в Европейската организация за ядрени изследвания край Женева работят постоянно около 2500 учени, 800 физици и инженери, а основната задача е да се осигурява поддръжката на няколко ускорителя и друга апаратура, необходими за изследвания на физиката на елементарните частици. Учениците задаваха въпроси, свързани с гравитацията и магнитното поле.

Гл.ас. Шопова им пожела един ден да се опитат да дават отговори на днешните въпроси, но вече като учени.

„Една от загадките, по които работят учените, е от какъв материал е направена тъмната материя – тази, която хората не могат да отчетат, защото не излъчва и не поглъща светлина. В нашата Галактика тя е десет пъти повече от познатата материя. А щом не е направена от познати елементи, специалистите в Женева се опитват да открият от какво е направена“, каза гл.ас. Шопова и добави, че само 4% от Вселената е изучена.

След презентацията пред учениците тя се срещна и с педагогическия екип. В дискусията се включи и преподавателят по биология и химия Амелия Кехайова, която е преминала обучение в ЦЕРН по Национална програма „Квалификация на педагогическите специалисти“.

„Имах невероятната възможност да се запозная с постиженията на ядрената физика през последните години. Пробив в науката е пускането в експлоатация  на Големия адронен колайдер и откриването на Х-бозона, тетракварки и пентакварки. Аз и колегите ми участвахме в лекции, работилници, демонстрации, благодарение на които се докоснахме до най-новите технологии и достижения в световния научен център“, сподели Кехайова.

От началото на програмата през 2008 г. обучение в ЦЕРН са преминали 800 български учители.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.