Вече са проведени симулации и тестове в реални условия, включително и в Пловдив

5G мрежа, безпилотни летателни апарати и край на задръстванията. Това е целта на разработката на учени от Българската академия на науките и от Технологичния университет в град Нинбо в Китай. Българският научен екип се ръководи от чл. кор. проф. Петър Гецов и проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии. Двугодишния им проект „Разработване на нисколоетяща платформа на базата на безпилотни летателни апарати за изграждане на интелигентна транспортна система в градовете” е на стойност 28 000 лева и е финансиран от Фонд „Научни изследвания”. Проектът се разработва съвместно с китайски учени.

На пресконференция днес българските учени коментираха, че проектът може да се внедри в двата най-големи български града – София и Пловдив. Вече са проведени симулации и тестове в реални условия за избрани зони на Нинбо, София и Пловдив за потвърждаване на предложените решения. Мрежата от нисколетящи дронове /до 300 метра/ ще оптимизира работата на службите за управление на трафика, на извънредните ситуации, на гражданската защита и други.

“Въпреки постоянно разшираваща се пътна мрежа в големите градове, задръстванията отнемат все повече време и създават екологични проблеми. Градските власти правят опити да намерят решения чрез оптимизаиране на трафика. Те разработват Планове за устойчива градска мобилност, създават системи за управлението й и постоянно увеличават броя на камерите по възловите кръстовища.  Ефектът обаче е нисък. Причината: камерите са стационарни и обхващат малки части от пътните артерии. Това показва и опитът на осем милионния Нинбо, където действително всяко кръстовище има стационарни камери за контрол на трафика“, поясни проф. Зафиров.

По думите му използването на пилотирани летателни апарати за наблюдаване на градския трафик е скъпо и опасно. По-ефективното решение е да се използват малки дронове с камери. Те могат да се позиционират във всяка точка на градовете и да предават  информация за трафика в реално време. Поради проблеми за предаването на информация, предизвикани от високи сгради и радиосмущения, е необходимо да има и дронове на по-голяма височина, които да се използват като ретранслатори и да се изгради Платформа от дронове. Тя ще използва и възможностите на 5G мрежите на мобилните оператори и на глобалната мрежа StarLink, изграждана от компанията на Илон Мъск.

Като резултати от проекта са разработетени анализи, Концепция и Стратегия за създаването на Платформата.