Висшето училище привлече 100 участници на международна конференция за изследване на протеини

Университетът по хранителни технологии в Пловдив беше домакин на 13-та Международна конференция за изследване на протеините. Във форума, който се проведе онлайн, взеха участие 100 учени от цял свят, в това число от Индонезия и Индия.

Главната заслуга университетът да се превърне за три дни в център на науката за протеините и на биотехнологиите в света е на проф. Алберт Кръстанов, ръководител на катедра „Биотехнология“. Благодарение на неговия авторитет и успешното представяне на УХТ пред Европейската асоциация по приложна биокатализа в Брюксел, на висшето училище беше предоставена възможността да бъде домакин на събитие от толкова висок ранг.

В рамките на конференцията беше дискутирана темата за новите технологии и възможностите за „уляване“ на въглеродните емисии, която е в пряка връзка с успешната борба с климатичните промени. Презентиран беше принципно нов подход, който включва ензими, вместо неорганични средства, катализатори и др.

Представени бяха и възможностите за получаване на нови протеини (ензими), несъществуващи в природата и създадени изкуствено, с чиято помощ да се създадат нови лекарствени препарати за различни болести – Паркинсон, Алцхаймер, амиотрофична латерална склероза и COVID-19. Освен това участниците коментираха възможността чрез изследване на протеините в плазмата на човека, за да се установят много рано тези болести.

„За тях е известно, че прогресират необратимо и навременната диагностика има ключово значение за забавянето на болестния процес и за запазване на по-високо качество на живот“, заяви проф. Кръстанов.

Той съобщи, че на форума са били представени фундаментални изследвания по структурата и функциите на протеините в живата клетка, както и нови технологии за получаване и приложение на имобилизирани ензими. Друга голяма тема за учените е свързана със стабилизирането на протеините.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.