SONY DSC

Осем научни работници от лабораторията „Интелигентни транспортни системи“ към пловдивския филиал на Техническия университет създадоха най-ефективната българска система за измерване на параметрите на автомобилния трафик. Тя обработва и прави сравнителен анализ на получените данни от различни сензорни системи с цел да създаде оптимални решения в реално време. Системата е известна като пасарелка  и е монтирана пред втори корпус на бул. „Санкт Петербург“ 63. Всъщност пасарелката отвън изглежда като голяма метална рамка с екрани над шестте платна на булеварда, по който минават по около 4000 автомобила дневно в двете посоки (данни от 9 юни 2022 г.), с неимоверно количество датчици на нея и в асфалта.

Днес беше официалното откриване на лабораторията, изградена по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Ръководителят проф. д-р Гриша Спасов обясни: „Функциите на нашата разработка са няколко: управление на трафика, снемане на параметри – брой на превозните средства, габарити, тегло, скорост, с която се движат. Има камери, които четат номерата на автомобилите и показват външния им вид. В асфалта са вкопани индуктивни сензори, които засичат скоростта и дават старт на камерите, както и сензори за тегло, измерващи натоварването на осите и на цялото превозно средство. Има и сензори, които измерват ширина, дължина, височина. Цялата система е много сложна, защото обобщава информация от 3 вида сензори за тегло, 3 вида камери, има и метеорологична станция, която отчита температура, влажност, скорост и посока на вятъра, дебелина на водния филм върху асфалта, точка на замръзване, точка на оросяване, валежи, видимост. На базата на агрометеорологическата информация може да се извади съобщение върху големите екрани на пасарелката, предупреждаващо за рискове“. Цялата информация се натрупва в голяма база от данни в университета.

От досега събраната информация чрез системите за интелигентен контрол на движението се вижда, че сензорите и камерите са засекли и заснели твърде много претоварени моторни превозни средства. „Оттук минават тировете към и от митницата и по наши наблюдения 2/3 от тях са претоварени. Което подсказва, че проблемите с пътищата не са само от качеството на работа на строителите, но и от претоварените камиони. Нашата система предизвика интереса на екипа за видеонаблюдение на полицията. Тя ще служи и на Агенцията за пътна инфраструктура“, заключи проф. Гриша Спасов.