DCIM/100MEDIA/DJI_0188.JPG
 

Учени, експерти и изследователи от пет държави ще вземат участие в 12-тото издание на международната научна конференция “Техника, технологии и системи – ТЕХСИС 2023”. Форумът, организиран от пловдивския филиал на Техническия университет, ще се проведе от 18 до 20 май.

Основната цел на конференцията е да събере заедно изследователи от академичните среди и индустрията, учени и експерти в техническите науки и технологиите, които да споделят идеи, разработки и иновации. Повече от 150 са участниците от България, Турция, Македония, Германия и Чехия. Присъствено и онлайн ще бъдат представени над 60 научни доклада и разработки, разпределени в 6 секции: Автоматика, системи за управление и роботика; Електротехника и електроника; Компютърна техника, информатика и комуникации; Машинно инженерство; Автомобилно и авиационно инженерство; Индустриален мениджмънт и дизайн.

С конференцията стартира мащабният форум „Дни на науката“ в университета. Официалното откриване и на двете събития ще е на 18 май в 14 ч. в аулата на пловдивския филиал. Приветствие ще поднесат ректорът на Технически университет-София проф. дн инж.Иван Кралов и заместник-ректорът по научна и приложна дейност доц. д-р инж. Лидия Гълъбова. Онлайн от Нова Зеландия ще се включи проф. Никола Касабов от Техническия университет в Окланд, за да представи научната си разработка „ Предизвикателствата пред науката за данни и изкуствен интелект и възможностите на новите технологии и системи“. След това продължават заседания по секции.

На 18 май от 16.00 ч. ще се проведе и Информационен ден на проекта за изграждане на Центъра за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, финансиран от ОП “Наука и образование за интелигентен растеж“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.