DCIM/100MEDIA/DJI_0188.JPG
 

Учени, експерти и изследователи от 8 държави се включват в 13-ото издание на международната научна конференция “Техника, технологии и системи – ТЕХСИС 2024”. Форумът ще се проведе от 16 до 18 май и е организиран от пловдивския филиал на Техническия университет.

Основната цел на конференцията е да събере заедно изследователи от академичните среди и индустрията, учени и експерти в техническите науки и технологиите, които да споделят идеи, разработки и иновации. Повече от 150 са участниците тази година. Присъствено и онлайн ще бъдат представени близо 80 научни доклада и разработки, разпределени в 7 отделни секции :

  • Автоматика, системи за управление и роботика;
  • Електротехника и електроника;
  • Компютърна техника, информатика и комуникации;
  • Машинно инженерство;
  • Автомобилно и авиационно инженерство;
  • Материалознание
  • Индустриален мениджмънт и дизайн;

Официалното откриване ще е на 16 май в 13.30 ч. в аулата на пловдивския филиал. Пленарната сесия ще започне с доклада на проф. Карамджит Гил от Университета в Брайтън (Великобритания) на тема „Траекторията на изкуствения интелект – от Eliza до ChatGPT/ „Engineering of the AI Trajectory-from Eliza to ChatGPT“.

След това, участниците ще се включат в заседания по отделните секции, които ще продължат и във втория ден на конференцията. Всички доклади ще бъдат публикувани в отделен брой на изданието AIP Conference Proceedings, индексирано от редица водещи бази данни, включително Scopus , както и в Списание – Journal of the Technical University Sofia, Plovdiv Branch, Fundamental Sciences and Applications.

С конференцията стартира мащабният форум „Дни на науката“ на Технически университет-София, който ще продължи до края на 2024 г. и включва повече от 30 научни събития и инициативи.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.