Четири гимназии отбелязваха заедно Деня на водата. Макет на Южен обходен колектор донесе на петокласници първо място в градски еко конкурс

Ученически съвети от четири гимназии се договориха за съвместни доброволчески кампании. Началото бе поставено с инициатива в ЕГ „Иван Вазов“ по повод Световния ден на водата. Домакините припомниха, че Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия, и че официално се чества от 1993 г. по решение на ООН.

Гимназистите от ЕГ „ Иван Вазов“, ПГСАГ „ Арх. Камен Петков“, ЕГ „ Пловдив“, ГХП„ Св. св. Кирил и Методий“ участваха в забавен куиз, посветен на водата , но и с въпроси за ЕС. Победител се оказа отборът на домакините. Те обмениха опит за работата на ученическите съвети и съставиха на план за общи инициативи в следващите месеци – засаждане на дръвчета, поетични четения, спортни състезания, отбелязване на традиционни български празници. Целта е към събитията да бъдат привлечени повече ученици в събития, а активностите да допринасят за положителна промяна на обществото, казват инициаторите.

По повод Деня на водата общината организира градски хепънинг, съвместно с Регионална инспекция по околна среда и води, „Водоснабдяване и канализация“ и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“. Ученици от пловдивските училища бяха изработили макети, презентации и рисунки, свързани с мотото „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“. Жури отличи с плакети и най-интересните проекти.

Първо място зае  5 а клас от ОУ „Елин Пелин“ за ръчно изработения макет на Южен обходен колектор. Второто спечелиха учениците от Частна езикова гимназия „Стоян Сариев“, а на трето се наредиха децата от СУ „Димитър Матевски“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.