Опашка за селфи с вратаря на „Локомотив Пловдив“ Илко Пиргов на старта на Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“

2289 ученици от Пловдив и областта се включват в групите по музикално, танцово и театрално изкуство, 104 отбора ще бъдат формирани в спортните занимания

Сборен ученически отбор от момчета и момичета на СУ „Любен Каравелов“ имаше дързостта да се изправи срещу олимпийски медалисти на приятелска баскетболна среща, която се състоя на спортното игрище в двора на училището. В тима на звездите влязоха Цонка Вайсилова, Марияна Иванова, Таня Димитрова, Елена Петрова, както и двете крила на „Академик“ Тони Гуджино и Николай Николов. Ролята на рефер се падна на бронзовата медалистка от олимпиадата в Москва Ангелина Михайлова.

Олимпийскате шампиони по волейбол Ани Узунова и Стоян Гунчев пък свириха волейболната среща между ученици и ветерани, окуражавайки младежите да не се страхуват от топката.

Двубоите се състояха тази сутрин при официалното откриване на Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“. СУ „Любен Каравелов“ бе пловдивският домакин, заедно с още 6 училища в София, Бургас, Монтана, Горна Оряховица и Симитли. Тя ще се изпълнява от три министерства –  на образованието и науката, на културата и на младежта и спорта.

„Радвам се, че тази програма стартира, защото е важно чрез творчески дейности да бъдат стимулирани талантите на учениците, а що се отнася до спорта, той изгражда воля, упоритост, отговорност и екипност. Надявам се допълнителните занимания по изкуства и спорт да ги превърнат в устойчиви и социално адаптивни хора“, каза на церемонията по откриването началникът на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова.

В Пловдив и областта ще бъдат формирани 194 групи по изкуства, в които са изявили желание да се включат 2289 ученици от 99 училища. Заедно с това ще тренират различни видове спорт 3017 ученици от 105 училища. Заниманията ще бъдат водени от изявени спортисти, артисти от Драматичния и кукления театър, от Опера Пловдив.

За настроението на присъстващите се погрижи ансамбъл „Тракийска младост“ от СУ „Любен Каравелов“, който изпълни „Бела съм, бела, юначе“, „Пусто му лудо и младо“ и „Залюбих, мамо, три моми“. А европейска танцова разходка направиха момчетата и момичетата от ансамбъл „Марица“ при СУ „Св.св. Кирил и Методий“.

Преди приятелската среща по футбол, се изви опашка за селфи с вратаря на „Локомотив Пловдив“ Илко Пиргов. Заедно с него на терена се изяви и нападателят на черно-белите Ивайло Димитров. Учениците на училището домакин с цяло гърло подкрепяха своите.