Млади предприемачи от МГ, ЕГ „Иван Вазов“, ПГХТТ, СУ „Черноризец Храбър“ и СУ „Паисий Хилендарски“, от София и Сандански търсиха бизнес решения на иновационен лагер, организирано от „Джуниър ъчийвмънт“

Бизнес предложения за вендинг машина за маски за еднократна употреба, бързоразградима опаковка от оризова хартия, която действа и като естествен изолатор, и за видеокамери, направени от части на стари мобилни телефони спечелиха призови места на Иновационния лагер „Предприемачество и кръгова икономика“, който приключи снощи. Домакин на събитието за ученици от 14 до 18 години, бе Математическата гимназия, а организатор – „Джуниър ъчийвмънт“. Участие взеха млади предприемачи от Математическата гимназия, ЕГ „Иван Вазов“, ПГ по хранителни технологии и техника, СУ „Черноризец Храбър“ и СУ „Паисий Хилендарски“, от София и Сандански.

Разпределени в смесени отбори, те получиха екипна задача за кратък бизнес план и пичдек презентация в рамките на две минути.

Първият казус бе по темата „Мода и кръгова икономика“, а заданието към състезателите бе да предложат бизнес, който решава проблема с маските за еднократна употреба и да пуснат свой собствен продукт или услуга. Посочвайки данни, според които само за 2020 г. сме замърсили океаните с 1,5 млрд. маски, отборът победител даде алтернатива – вендинг машина със специално отделение за дезинфектант, където всеки може да върне старата маска и срещу това да получи нова с отстъпка. Използваните ще се рециклират, като за целта младите предприемачи Елена и Пея от МГ, Марио от ЕГ „Иван Вазов“, Гергана от Земеделската професионална гимназия в Сандански и Миро от столичната Частна езикова гимназия „Проф. Иван Апостолов“ предвиждат сключване на договор с реално съществуваща френска компания за преработка на маски. Според тях автоматите могат да бъдат разположени в училища, болници, общини и различни видове институции.

Предложението победител по темата „Кръгова икономика за смартфони и електронни устройства“ бе за видеокамери от части на стари мобилни телефони. Идеята на Диана и Мария от МГ, на Никола от София и Боян от Сандански бе да използват все още годни за употреба таблети и телефони, които биха послужили за направата на записващи устройства, а за финансирането й щели да кандидатстват по европрограми и фондове. Клиенти щели да им бъдат малки фирми и домакинства.

Да намерят начин как да продават шоколадови блокчета, без да генерират пластмасови отпадъци. Това бе заданието по казуса „Преосмисляне на пластмасите“, като състезателите трябваш да предложат нов вид опаковка и модел на доставка. В доклад на фондация „Ellen MacArthut“ се посочва, че ако настоящата тенденция продължи, през 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба. Отборът победител „Package off“ презентира опаковка от обикновена оризова хартия, която е безвредна за околната среда и се разгражда лесно и бързо. Освен това действа като естествен изотатор, а това е особено важно за шоколада в топлите месеци. Предложението на Ангел от СУ „Черноризец Храбър“, на Благовеста, Цветелина и Никола от МГ и на Светла от Сандански бе за продажба на единични бройки на цена 3,50 лева, както и в дървена опаковка от по 8 броя срещу 18 лева. За специални случаи клиентите можело да поръчат и гравирани кутии. 5% от приходите ще бъдат предоставяни за пречистване на водните басейни. Учениците ще разчитат основно на онлайн продажби, като за целта ще създадат собствен уейбсайт, където може да се поръчва шоколад и насипно. Предвиден и месечен абонамент от 15 лева, за който клиентът ще получава по една кутия шоколад на посочен от него адрес.

Впечатлени сме от идеите, от презентационните умения, които участниците демонстрираха. Всички са победители и това не е клише, но трябва да обявим само три идеи на първо място, заявиха на финала менторите от „Джуниър ъчийвмънт“, които помагаха на отборите при разработването на предложенията. Призьорите получиха ваучери за техника, а за всички имаше сертификати и предметни награди от директора на МГ Веселина Карапеева.