photo_verybig_138982

Състезание по първа долекарска помощ за деца от 12 до 14 години организира Българският младежки червен кръст на 1 май. В надпреварата, която ще се проведе на паркинга на Гребна база от 10 до 14 часа, ще се включат отбори от пет пловдивски училища. Всеки от отборите е обучен от доброволци на БМЧК.

По време на състезанието ще бъдат симулирани инциденти, водещи до различни наранявания и състояния. За да могат малките герои да покажат научените животоспасяващи умения, са необходими статисти – доброволци с много желание и малко артистични умения. Те ще бъдат гримирани и инструктирани спрямо нараняването, което трябва да изиграят.

Сили ще премерят 5 отбора – всеки с по четирима участници. Това са ОУ „Драган Манчов”, ОУ „Райна Княгиня”, СУ „Патриарх Евтимий”, СУ „Пейо Яворов” и СУ „Любен Каравелов”. Учениците ще вземат участие благодарение на активната подкрепа на училищните ръководства и педагогически състав. Според проучване на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в 90% от инцидентите оказването на моментална първа помощ спасява човешки живот. Това е основната причина БЧК да работи активно в разпространяването на знания за оказване на долекарска помощ при бедствия и кризи.