Деветокласник замени тяговата батерия на детското влакче със соларни панели. Робот на бъдещето посрещна гостите на гимназията

Ученически дрон полетя и даде старт на празника на Професионалната гимназия по електроника и електротехника. Устройството е разработено и сглобено от екип 9-класници, ръководени от производителя на роботи „Милара интернешънъл”, която е партньор на училището.

Гостите бяха посрещани на входа от робот на бъдещето. Един от гимназистите бе дегизиран като машина с автоматично управление и канеше присъстващите да разгледат изобретенията на учениците. Всъщност днешният празник се превърна в своеобразен панаир на иновациите, на който момчетата и момичетата умело представиха проектите си. Сред тях бе и умна сграда, която облекчава живота ни в бъдеще. Енергията в нея се пести чрез управление на осветлението. Ресурсите се следят, което не позволява да се хабят. Учениците са предвидили и датчици за присъствие. Проектът им е приложим за училищна, сграда на детска градина ли пък промишлена. Технологичното развитие логично води до създаването на нови възможности за подпомагане и улесняване живота на хората. Това е предизвикателство, което предполага да сме в крак с промените, казват учениците, които са горди, че разработката им е класирана на второ място на националния конкурс „Енергетиката и ние”.

9-класникът Светослав Славов пък е заменил тяговата батерия на детската железница със соларни панели. Макетът му бе изложен днес, редом до ВЕЦ, който използва турбинна помпа, връщаща обратно водата в резервоара. Автор на проекта, при който не се ползва непрекъснато нов воден ресурс, са Ангелина, Илия и Пламен от 9 б клас. Впечатляваща бе и еко фермата на 11-класниците Рангел, Петър, Иво и Даниел. Дъждовната вода се събира и се филтрира за питейна, използва се и за напояване на растенията. А от животинската тор е предвидено да се произвежда биогаз. Соларни панели помагат за захранване на фермата.

На празника бяха отличени победителите в конкурси. Последното завоевание е от финалите на националното състезание „Мога и зная как”, при което училището спечели първо място във втора възрастова група. Наградата бе дрон, осигурен от фирма „Елимекс”.

Друга от фирмите партньорки на гимназията – фирма СМС, презентира обучителен робот за подбор на капсула за кафе по цвят. Клиентът може да направи онлайн заявка в платформата, задава старт на машината и тя избира капсулата в желания цвят.