„Храната е култура“ бе темата, по която работиха гимназистите от ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване по международния проект „Устойчивост чрез храна“, чийто финал бе поставен с конференция в Пловдив

Видеа за киселото мляко, пшеницата, ореха и туршията влязоха в уеб платформата “Meet & Learn”, създадена по международния проект „Skilled Through FooD“ (“Устойчивост чрез храна). По проекта си партнират 5 училища от България, Италия, Испания, Гърция и Латвия. От българска страна това е Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“, която днес бе домакин на заключителна конференция „Образование за устойчиво развитие чрез храна: нов подход на преподаване в средното образование“, на която бяха представени резултатите по проекта.

За ролята на обучението и формирането на възгледи за устойчивост чрез хранене говори проф. Алесандра Вивиани от Университета на Сиена. „Учениците се осмеляват да взимат решения, които ние, възрастните, се страхуваме“, каза проф. Вивиани и насърчи преподавателите да прилагат мултидисциплинарен подход при обучението по темата.

Соня Масари от фондация „Барила“ представи данни от проучване, според което 60 на сто от анкетираните смятат, че устойчивостта чрез храна касае бъдещето. А 4 на всеки 10 младежи не знае какво значи устойчивост.

Темата, по която са работили 10 пловдивски ученици, ангажирани с проекта, е „Храната е култура“. В часовете по химия и биология коментирали традиционните български съставки, след което получили задача да приготвят подходяща за училище здравословна храна, базирана на тях. Гимназистите донесли овесени ядки и плодове, поставени в стъклени буркани и кутии, безглутенови бисквити, диетични палачинки.

С помощта на преподавателите по двата предмета те направили видео за традиционен сорт българска пшеница, разказали за мястото на хляба на българската трапеза и свързаните с него традиционни празници, обреди и обичаи. Киселото зеле, ферментирало по естествен начин, и туршията били заснети за второто от видеата. Третото било посветено на бактерията лактобацилус булгарикус и киселото мляко. Полезните свойства на ореха, който съдържа големи количества влакна и протеини и може да бъде универсално лекарство, намерили място в четвъртото видео. Бъдещите майстори го представили и като ценен материал за производство на мебели.

„С помощта на учениците от специалност „Полиграфия“ направихме и календар с традиционни български продукти за всеки от месеците, придружени със снимки. Целта на проекта е да се намали консумацията на червено месо, което дава най-голям въглероден отпечатък, и да се насърчи употребата на местни продукти“, уточни преподавателят по химия Катя Чобанова.

Директорът на ПГВАД инж. Константин Костадинов допълни, че вече се виждат резултатите от лабораторните упражнения и полеви дейности по време на осъществените мобилности в Патра, Сиена и Севиля – учениците са развили критично мислене относно храните и околната среда, работят добре в екип, повишили са дигиталните и езиковите си компетентности.