Гимназистите от ПГ по кожени изделия и текстил посветиха ревюто си „Готика“ на Париж, даряват парите от продажбата на чанти и колани във фонда за реставрация на културния паметник

Асансьорният техник вече е защитена професия, стана ясно на изложенито на професионалното образование, където демонстрираха светещи сърца и биуретова реакция

„Днес, когато светът е ужасен и шокиран от големия пожар в катедралата „Нотр Дам“, ние няма как да останем безучастни, затова посвещаваме нашето ревю на Париж и изразяваме солидарност към народа на Франция“. С тези думи на директора Михаил Казанджиев започна модното дефиле на учениците от Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил, което даде старт на Деня на професиите. Днес и утре 12 професионални гимназии и 10 средни училища се включват със свои щандове на изложението в Центъра за подкрепа на личностното развитие, за да презентират специалностите си пред кандидат-гимназистите.

С изпълнение на ансамбъл „Тракийска младост“ на СУ „Любен Каравелов“ и ревюто на младите моделиери бе даден старт на форума. Казанджиев обяви, че събраните средства от продажбата на чанти, колани, портмонета и други аксесоари, произведени от учениците в часовете по практика, ще бъдат дарени във фонда за реставрация на Парижката „Света Богородица“.

„Независимо, че сумата ще е символична, ние изразяваме съпричастност. Случайно или не, темата на колекцията ни е „Готика“, а катедралата е едно от най-великите постижения на готическата архитектура“, уточни Казанджиев. Момчетата и момичетата дефилираха с тоалети от кожа, текстил и сатен в черно, червено и каре. Аксесоарите – корсети, маски, ръкавици, воалетки, също са изработени в учебните ателиета. За прическите на манекените се бяха погрижили съучениците им от специалност „Фризьорство“.

11-класници от ПГ по битова техника обясняваха на посетителите, че асансьорният техник вече е защитена професия и че ако изберат тази специалност, ще получават месечна стипендия. Освен това ще се обучават в наскоро обзаведени с нови асансьорни уредби работилници. Димитър от Ученическия съвет акцентира върху възможностите за практика, включително в сервизи на бивши възпитаници на гимназията, които след това наемали завършилите на работа.

Биуретова реакция, характерна за всички белтъци, можеха да видят учениците на щанда на ПГ по хранителна техника и технологии. Лаборантите Владимир и Петър обясниха, че в алкална среда, в присъствието на медни соли, белтъчните разтвори се оцветяват в лилаво. Ако няма лилаво оцветяване, а вместо това се образува синя утайка от меден дихидроксид, означава, че няма белтък в пробата. Биуретовата реакция е доста широко използвана за откриване на следи от белтъчни вещества в дадени проби, уточниха лаборантите в бели престилки.

Светещи сърца и платки можеха да се видят на щанда на ПГ по електроника и електротехника, където учениците обясняваха на 7-класниците колко е перспективно да учиш „Приложно програмиране“ или „Компютърни системи“.

Безплатна шофьорска книжка получават учениците, които изберат ПГ по машиностроене. На щанда на училището Роберто Бруно разказваше, че току-що се е завърнал от практика в Италия, където имал възможност да трупа опит в три сервиза. Единият от които за ретро автомобили. В новите училищни планове учниците от специалности „Пътно-строителна техника“ и „Подемно-транспортна техника“ получават допълнително и първа степен за стругар.

Облечени в униформи, учениците от ПГ по архитектура, строителство и геодезия акцентираха върху новата специалност „Архитектурна реставрация“ с английски език.

За първи път в Пловдив на кандидат-гимназистите се предлага обучение по компютърна анимация. Приемният изпит е по рисуване на 29 юни, уточниха от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. С изпит по рисуване се кандидатства също за „Театрален, кино и телевизионен декор“, „Художествено осветление за театър, кино и телевизия“. За да влезеш в специалност „Актьорско майсторство“, също държиш изпит на 29 юни, но за проверка на театралните заложби. Подготвителни курсове се провеждат всяка събота в училището.