Децата пазаруват с магнитни карти за безкасово плащане, софтуерно приложение дава възможност на родителите да изберат менюто

Ученическа лафка, преобразена в автокаравана, е голямата атракция в новия стол на ОУ „Райна Княгиня“, който бе открит официално вчера. От нея децата ще могат да купуват само здравословни пакетирани продукти. Идеята е учениците да изградят навици за правилно хранене. За да бъде улеснено пазаруването, ще бъдат инсталирани магнитни карти за безкасово заплащане, които ще служат само в училищния стол и на лафката.

Столовата има нов наемател „Фууд деливъри експрес“ и през последните няколко месеца залата за хранене и кухненският блок претърпяха цялостен ремонт. По препоръка на детски психолог стените са боядисани в тревисто зелено, в същия цвят са и мебелите. Столовете и масите са с ергономичен дизай и са съобразени с препоръките на Световната здравна организация да бъдат с лесна за дезинфекциране повърхност.

Изграденият изцяло нов санитарен кът също е решен в зелено.

Кухненският блок е напълно реновиран –  оборудван с нова техника и аспирационна система. В него са инсталирани съоръжения, които максимално да запазват ценните съставки на всеки един продукт, като целта е да се постигне по-високо качество на приготвените ястия.

В обновения стол ще се приготвя топъл обяд, който включва супа, основно и десерт, приготвени по новия рецептурник. Софтуерно приложение дава възможност на всеки родител да се запознае с менюто и да избере с какво да се храни неговото дете, правейки поръчка за съответния ден от седмицата.

Предвижда се провеждането на образователни лекции на тема здравословно хранене.