Учениците от ЕГ „ Иван Вазов“ търсеха отговори за предизвикателствата пред образованието, науката, ценностите, икономиката, единния общ пазар, за еврозоната и Шенген по повод Деня на Европа

На 9 май се навършват 75 години от капитулацията на фашистка Германия във Втората световна война и 70 години от обявяването на декларацията Шуман, набелязала пътя на европейското сътрудничество за запазване на мира и просперитет.

На тези две бележити дати ЕГ „ Иван Вазов“ посвети седмицата от 4 до 10 май с поредица от събития, които се проведоха онлайн – конкурси за есе, видеоклип, рисунка, плакат на тема „ Европа в моите мечти“. Осем есета са наградени за интересното и оригиналното представяне на темата, като най-активни в този конкурс бяха осмокласниците и деветокласниците. Със средствата на изобразителното изкуство учениците показват мечтата за една мирна, справедлива, екологична, единна, икономически стабилна Европа. Същите идеи по интересен начин са представени във видео клипа на Христиана Ночева, получила първото място.

Една от отличените рисунки.

В часа на класа учениците от всички класове в гимназията гледаха презентация, подготвена от младшите посланици за работата на европейския парламент и европейската комисия, за да повишат знанията си за институциите. След това провериха знанията си с тест в Google form.

В часовете по география и икономика учениците подготвиха и представиха богати презентации за 27 страни на ЕС. Прочетоха декларация Шуман на френски, немски, италиански, испански и английски език. Петя Димова изпя „ Одата на радостта“ на немски и български език. В специално създадения сайт, посветен на 9 май, са събрани клипове с декларацията на петте езика, химнът на Европейския съюз, разработките на финалистите в конкурса за есе, рисунки и клип.

Учениците посланици на Европейския парламент, членовете на клуб „Гражданин на Европа, гражданин на света“ и Ученическият парламент проведоха онлайн дискусия “Covid 19 и предизвикателствата пред ЕС“, в която присъстваха ученици, работещи по програма eTwinning и преподаватели. Компетентни и задълбочени мнения във виртуалната дискусия изразиха проф. Ингрид Шикова – преподавател по европеистика в СУ „ Св. Климент Охридски“, д-р Красимира Василева – председател на НАБЕК,  Таня Чунтова – сътрудник в представителството на ЕП в България,  Красимир Лойков – Европа Директно Пловдив, Калина Пешева – специалист по европейски проекти. Модератор беше Анелия Митева, преподавател по философия и гражданско образование. Учениците разсъждаваха и търсеха отговори за предизвикателствата пред образованието, науката, ценностите, икономиката, единния общ пазар, за еврозоната и Шенген.

Във фейсбук  е организирано събитие „ ЕГ „ Иван Вазов“ срещу Covid 19”в подкрепа на инициативите на ЕП срещу Covid 19. Учениците споделят своите мисли, информация за добрите дела, за нашата отговорност в условията на пандемия.

На днешния 9 май те ще включат в онлайн дискусия с еврокомисар Мария Габриел.

Материали от събитията можете да видите на сайта:  https://sites.google.com/egiv-plovdiv.bg/europe-day/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE