2D чертеж за реставриране сградата на Ислямския университет, изграждане на нова енергийна мрежа и подземни жилища, построяване на земеделска ферма и училище на бъдещето са част от предложенията на работните екипи по проекта на СУ „Любен Каравелов“

Впечатляващи идеи, придружени с триизмерни макети, 2D чертежи и конкретни решения за следвоенното възстановяване на ивицата Газа, представиха ученици от СУ „Любен Каравеов“, които в продължение на няколко месеца правят задълбочено проучване, свързано със ситуацията в Близкия изток и създават сайт по темата. В него участват гимназисти от 8 до 11 клас, като всеки от екипите има преподавател за ментор, както и външен консултант.

Екип „Градска среда“ проучва инфраструктурните разрушения в ключов квартал на Газа сити, от които са засегнати 10 000 души. По време на презентацията на проекта учениците разясниха какво се крие зад термина „домоцид“ – умишлено разрушаване на домовете на хората, за да бъдат принудени да се изселят, и представиха концепцията си за материалното възстановяване на квартала и сградата на Ислямския университет. Техен ментор е Георги Стоев – учител по математика и ръководител на целия проект.

Екип „Енергетика“ проучва климатичните и природни дадености на ивицата Газа и предлага концепция за изграждане на нова енергийна мрежа, която да обезпечава сто процента от населението. Според тях най-добре би било да се поставят слънчеви панели и да се изгради ТЕЦ, който ще може да захранва 30 00 домакинства. Ментор на екипа е Станислав Джапаров – учител по природни науки, а външен консултант – инж. Евелин Стоев, ръководител на ВЕЦ „Студен кладенец“.

Екип „Земеделие“ проучва характерните земеделски култури за региона спрямо климатичните особености. Момчетата и момичетата обясниха на публиката термините „хранителна пустиня“ и „хранителна сигурност“ и предложиха бизнес план за построяването на земеделска ферма. Те разказаха подробно за плодовете, зеленчуците и животните, отглеждани преди войната, но почвата вече била радиоактивна и киселинна, така че решението на проблема е засаждане на растения, които я пречистват – слънчоглед, сграбиче, мискантус. Щетите върху обработваемите почви са стигнали 60%.  Те показаха и макет на ферма за овце, която ще даде възможност за разкриване на 150-200 работни места. По данни на хуманитарни организации в периода 15 февруари – 15 март, 55 на сто от населението в Газа било изправено през заплаха от глад, а сега вече процентът е 100.

40 000 убити и двойно повече ранени – това е статистиката към месец юни, която бе представена от екип „Здравеопазване“. Учениците се заели да проучат състоянието на здравната система в Газа в контекста на войната, създали наръчници за оказване на първа долекарска помощ и концептуални макети, полеви болници. Впечатляваща бе 3D визуализацията на стаите на централната детска болница, която трябва да поеме пострадалите. Според събраните данни от една от трета от съществувалите 36 болници преди началото на войната сега са разрушени. Техен ментор е Александра Иванова – учител по биология и химия, а външен консултант – д-р Зейра Халил, педиатър в УМБАЛ „Св. Георги“.

Застрашените от изчезване животни по бреговата линия заради замърсяването представи екип „Околна среда“, който предложи план за възстановяване на местните популации птици, бозайници, растения. По време на подготовката си по проекта членовете на екипа посетили Пречистваталната станция в Пловдив, за да формулират част от предложенията си.

Групи за помощ опитват да осигурят развлечения за децата във военни условия, разясниха от екип „Образование и култура“, заел се с проучване на културното и нематериално наследство на Газа и събрал информацията в сборник. Екипът проучва разрушенията върху образователната инфраструктура и предлага архитектурен проект за изграждане на специално училище на бъдещето за деца, преживели войната. Учениците цитираха данни на УНЕЦЕФ за 6000 починали ученици и 7800 ранени, за 350 загинали учители и 756 пострадали. Над 50 на сто от училищата са превърнати в убежища. Техен ментор е Лидия Бакалска – главен учител по български език и литература и история, а външен консулнатнт – Мария Веласкес – учител по изобразително изкуство и обучител на екипи по програма „Училища за пример“ на фондация „Заедно в час“. Учениците предложиха програма за психично здраве, каквато се прилага и в Украйна, както и възможности за арт терапия. Те представиха своя визия за възстановяване на културния живот, и в частност на литературата, музиката, театъра, изобразителното изкуство. Голямата им гордост е проектът за Училище на бъдещето, където децата ще се възстановяват от стреса – освен цветните класни стаи по традиционните предмети, се предвиждат стая за отдих, столова, басейн, театрална зала, място за забавления на покрива.

Екип „Иновации“ предлага концептуален проект за евакуация на цивилното население в подземни структури при бомбардировки. Екипът разработил виртуална реалност и симулация на подземни кооперации. Техни ментор са Божидара Илиева – ръководител ИКТ, Боряна Василева и Владимир Тиролски – учители по информационни технологии.

„Концепциите за материално и нематериално възстановяване на тази територия, не са толкова ориентирани към изучаваните учебни предмети в училище, но развиват изследователските и уменията за работа в екип на учениците. Всеки работи по тема, която лично го вълнува, проучва проблеми, анализира, оценява и предлага решения, какъвто е принципът на глобалното образование“, поясни ръководителят на проекта Георги Стоев.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.