Възпитаници на СУУУС „Проф. д-р Стоян Белинов“ и НУМТИ „Добрин Петков“ гостуваха на Окръжния съд за Европейския ден на гражданското правосъдие

Ученици от две пловдивски училища гостуваха на Окръжен съд – Пловдив по повод Европейския ден за гражданско правосъдие, който се отбелязва на 25 октомври.

Възпитаници на Специалното училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов“ и от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ бяха впечатлени от мерките за сигурност при влизане в сградата. Служителите на „Съдебна охрана“ им показаха как работи скенерът, през който задължително преминават всички посетители и уточниха, че в сградата не се допускат хора, които носят със себе си оръжия и опасни предмети.

Председателят на Окръжен съд Розалия Шейтанова представи накратко работата на магистратите, а съдия Станислава Бозева и съдебният помощник Иван Семерджиев разказаха за ролята на участниците в съдебния процес, за правата и задълженията на децата, тяхното участие по дела, начина на провеждане на разпитите на малолетни и непълнолетни в така наречената „Синя стая“. По време на презентацията учениците се запознаха с условията, при които протича щадящ разпит на деца от съдебен състав с участието на  детски психолог. Рехабилитаторите на слуха и говора от СУУУС „Проф. д-р Стоян Белинов“ Деляна Бекриева и Десислава Калафирова осигуриха жестов превод за децата със специални потребности.

На гостите бе представен кратък филм за опасностите в интернет пространството, заснет по действителен случай. „Ако изпаднете в подобна ситуация, не изтривайте комуникацията, за да помогнете на разследващите органи за разкрият престъпника, и потърсете помощ – от родители, учители, педагогически съветници, полиция – хора, на които имате доверие“, посъветва съдия Бозева. Иван Семерджиев описа подобен казус от практиката, в който лице е осъдено след отправени заплахи чрез социална мрежа.

На учениците бе напомнено, че при нужда могат незабавно да позвънят на спешния телефон 112, както и на Националната телефонна линия за деца към Държавната агенция за закрила на детето – 116 111.

Учениците изгледаха телевизионен репортаж за тежка катастрофа на автомагистрала „Тракия“ с двама загинали, причинена от украински шофьор на товарен автомобил след употреба на наркотично вещество. Казусът е от практиката на пловдивския окръжен съд. С помощта на юристите  в залата отборите от двете училища „решиха“ какво наказание  заслужава шофьорът на товарния автомобил. Съдия Бозева обяви реалната присъда по делото. Оказа се, че ученическите състави са определили значително по-високи наказания от окончателната присъда.

На финала учениците облякоха тоги, влязоха в ролята на съдии и си направиха снимки в съдебната зала, а на финала получиха грамоти за активно участие.