Възпитаници на СУУУС „Проф. д-р Стоян Белинов“ и НУМТИ „Добрин Петков“ гостуваха на Окръжния съд за Европейския ден на гражданското правосъдие

Ученици от две пловдивски училища гостуваха на Окръжен съд – Пловдив по повод Европейския ден за гражданско правосъдие, който се отбелязва на 25 октомври.

Възпитаници на Специалното училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов“ и от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ бяха впечатлени от мерките за сигурност при влизане в сградата. Служителите на „Съдебна охрана“ им показаха как работи скенерът, през който задължително преминават всички посетители и уточниха, че в сградата не се допускат хора, които носят със себе си оръжия и опасни предмети.

Председателят на Окръжен съд Розалия Шейтанова представи накратко работата на магистратите, а съдия Станислава Бозева и съдебният помощник Иван Семерджиев разказаха за ролята на участниците в съдебния процес, за правата и задълженията на децата, тяхното участие по дела, начина на провеждане на разпитите на малолетни и непълнолетни в така наречената „Синя стая“. По време на презентацията учениците се запознаха с условията, при които протича щадящ разпит на деца от съдебен състав с участието на  детски психолог. Рехабилитаторите на слуха и говора от СУУУС „Проф. д-р Стоян Белинов“ Деляна Бекриева и Десислава Калафирова осигуриха жестов превод за децата със специални потребности.

На гостите бе представен кратък филм за опасностите в интернет пространството, заснет по действителен случай. „Ако изпаднете в подобна ситуация, не изтривайте комуникацията, за да помогнете на разследващите органи за разкрият престъпника, и потърсете помощ – от родители, учители, педагогически съветници, полиция – хора, на които имате доверие“, посъветва съдия Бозева. Иван Семерджиев описа подобен казус от практиката, в който лице е осъдено след отправени заплахи чрез социална мрежа.

На учениците бе напомнено, че при нужда могат незабавно да позвънят на спешния телефон 112, както и на Националната телефонна линия за деца към Държавната агенция за закрила на детето – 116 111.

Учениците изгледаха телевизионен репортаж за тежка катастрофа на автомагистрала „Тракия“ с двама загинали, причинена от украински шофьор на товарен автомобил след употреба на наркотично вещество. Казусът е от практиката на пловдивския окръжен съд. С помощта на юристите  в залата отборите от двете училища „решиха“ какво наказание  заслужава шофьорът на товарния автомобил. Съдия Бозева обяви реалната присъда по делото. Оказа се, че ученическите състави са определили значително по-високи наказания от окончателната присъда.

На финала учениците облякоха тоги, влязоха в ролята на съдии и си направиха снимки в съдебната зала, а на финала получиха грамоти за активно участие.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.