Традиционният турски театър на сенките „Карагьоз“, обявен за живо културно наследство от ЮНЕСКО, гостува със спектакъл на ученици от три пловдивски училища. 15 и 16 октомври ще се превърнат в театрални празници за възпитаници на Средно училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов“, ОбУ „Йордан Йовков“ и НУМТИ “Добрин Петков”.

Събитията се реализират по проект „Театър на сенките в Пловдив“ на Сдружение „АртеВизия“, който е част от културния календар на общината. Те са подкрепени и от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, Асоциацията на родители на деца с увреден слух – АРДУС, и Българско-турския литературен клуб. Неслучайно организаторите са избрали да поканят артисти точно от този нетрадиционен, но много ефектен театър. Той е с над 500-годишна история. Роден под газова лампа и парче камилска кожа в Египет и Индонезия, стига и до Балканския полуостров.

Актьорите имат световен опит да разказват истории без думи, представени с цветно въображение чрез игра на сенки. За тях няма граници между държавите, защото са разбирани еднакво добре от публиката в различните страни, обясняват организаторите.

В Пловдив те ще преодолеят езиковите бариери, контактувайки с деца от различни общности. В училището за деца със слухови затруднения пък ще докажат, че изкуството, родено в тишина, може да даде равни възможности за творческа изява на чуващи и нечуващи.

След театралните постановки ученици и актьори ще сменят местата си и ще импровизират в кратък уъркшоп. Събраните впечатления и емоции децата ще могат да изразят в рисунки, макети и колажи, с които на 21 октомври ще бъде аранжирана ученическа изложба.

Всички спектакли и уъркшопи ще бъдат проведени при строго спазване на въведените противоепидемични мерки.