Ученици от Професионалната гимназия по машиностроене ще сглобяват електрически велосипеди на реална производствена линия. Фирма „Макском“ – един от най-големите производители на велосипеди в Източна Европа, създаде умалено копие на тази в цеховете си в Професионалната гимназия по машиностроене. От днес в училището влязоха в експлоатация два специализирани кабинета, оборудвани със съвременен инструментариум за професионално обучение – пет модификации на електрически велосипеди с различни системи на задвижване.

Освен инвестицията в оборудване на кабинетите, в проекта се включват служители на “Макском” като учители наставници.

„Като бизнес и образование се движим в различни скоростни ленти, а трябва да влезем в една с еднаква скорост“, каза при официалното представяне на оборудването икономическият директор на компанията Николай Бояджиев. Той припомни, че фирмата си сътрудничи с ПГ по машиностроене от 2010 година, когато в училището е разкрита вечерна паралелка за обучение на служители на компанията без средно образование.

На представянето на кабинетите присъстваха областният управител Илию Зюмбилев, кметът на Пловдив Костадин Димитров, зам.-кметът по образоване, бизнес развитие и европейски политики Владимир Темелков, народният представител Росен Костурков, директорът на Регионалното управление на образованието Рангел Райчев, представители на бизнеса.

Целта на съвместна инициатива между компанията и гимназията e младежите да получават знания, които да могат да прилагат на практика в реалната производствена среда. Оборудваните учебни кабинети ще дадат възможност на родителите да добият представа за естеството на учебния процес и прехода към професионалната реализация при избора на учебно заведение.

Специалността “Електрически превозни средства” е първата дуална паралелка у нас, отбеляза директорът на гимназията Кирил Саксанов. До 10 клас учениците ще бъдат обучени на 80 процента на този тип производство, а от 11 клас ще влязат в реалната производствена среда, за да усвоят останалата част от знанията.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.