СУ „Св.св. Кирил и Методий” отбеляза Седмицата на програмирането с игри и състезания на открито

Ученици влязоха в ролята на програмисти и роботи в днешната инициатива по повод Европейската седмица на програмирането. В ежегодното октомврийско събитие #CodeWeek тази година се включи и първото общинско Монтесори училище СУ “Св. св. Кирил и Методий”. То има за цел да запознае учениците от цяла Европа с ползите от развиването на изчислително мислене чрез игри и дейности, свързани с програмирането, алгоритмите и роботиката.

Участвайки в забавни състезания в двора на училището, децата от прогимназиален етап, наред с гимназистите, се запознаха с начините, по които човек комуникира с компютъра. Те научиха, че съществуват много професии, които са свързани с директното писане на код — програмисти, дизайнери, QA-специалисти. Знанието за програмиране е огромно предимство за инженери, учени, изследователи, за работещите в индустрията, обясниха преподавателите.

Поредицата инициативи ще продължат до края на седмицата със занимания по интереси по забавно програмиране.

Изучаването на програмиране подготвя децата за света, в който живеят днес, категорични са специалистите. Уменията, които придобиват, изучавайки основи на програмирането, им помагат да бъдат аналитични и ги насърчава да търсят решение на сложни проблеми.