Опитвам се да създавам ред, затова ги предизвиквам. За тях учителят абсолютно нищо не значи”, каза потърпевшият Антон Велков

„Подкрепа” излиза с декларация за незабавното отстраняване на главния виновник, отпуска еднократна финансова помощ на пострадалия

003_1487245005

Учител по английски език от Професионалната гимназия по селско стопанство в Садово е с комоцио след побой от ученици. Преподавателят Антон Велков е настанен в болница със сътресение на мозъка, а виновниците са задържани за 24 часа. Предстои прокуратурата да повдигне обвинение. Инцидентът е станал днес, малко преди да приключат часовете. Утре в училището се свиква извънреден педагогически съвет. Междувременно председателят на Регионалния синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” Цило Нейчев заяви за „Уча в Пловдив”, че излизат с декларация до директора на училището Димитър Йорданов и до министъра на образованието Красимир Вълчев за незабавното отстраняване на главния виновник на недопустимия инцидент. Заедно с това на учителя Велков, който е синдикален член, ще бъде гласувана еднократна финансова помощ от 300 лева.

„Уча в Пловдив” се свърза с преподавателя, който е в болница и е под лекарско наблюдение. Утре ще бъде изписан, след което ще даде показания в полицията в Садово.

 

Какво се случва днес?

Забележка на учителката по география Магдалена Дипчикова към 11-класници, че шумят в коридора и отварят безразборно вратите на класните стаи, запалила искрата. Едно от момчетата, които са от ромски произход, избухнал и започнал да сипе закани. 17-годишният Атанас Георгиев и съучениците му тръгнали да се саморазправят, което предизвикало колегата на Дипчикова – Антон Велков, да се намеси.

„Това не е първият подобен случай, в който чувам подобни пререкания. Има група ученици, които редовно се разхождат от кабинет на кабинет по време на часовете и пречат на нормалното протичане на занятията. Не за първи път се опитвам да въвеждам ред, защото не мога да се съглася, че това е нормално.Затова ги предизвиквам”, разказа Велков.

В мига, в който се опитал да помогне на колежката си, един от учениците излязъл на двора и се върнал с дървен кол. Когато се озовали в коридора, Атанас го ударил с пръта, а другите двама са му нанасяли удари с юмруци по главата. Свидетели на грозната сцена стават и част от учениците. Зам.-директорът на училището вижда разигралата се драма и веднага сигнализира в полицията. Камерите по коридорите са запечатали случката.

Това не е първият случай, в който Велков получава заплахи. Закани от рода на: „Ще ти запаля къщата”, „Само президентът може да ме спре” не били необичайни. Велков има 16-годишен учителски стаж. 34-годишният преподавател е работил в основното училище в Садово, а от пет години е в гимназията.

„Има и добри деца, заради които все още работя. Но има и такива, за които учителят абсолютно нищо не значи. Нищо не можеш да им кажеш, а и ни отнеха възможността да налагаме каквито и да е наказания”, добави Велков.

Училището е едно от най-старите у нас и догодина празнува 135 години от основаването си.

1 КОМЕНТАР

  1. Само цигани учат там. За да го има това училище събират цигани от кол и въже. Те нямат никакъв интерес да учат, само диплома им трябва. Наглли са кати повечето си събратя. Не че повечето български деца не са подобни вече, но все пак не е така масово. Това е присъщо за циганите. Чувстват се безнаказани, защото от всякъде ги пазят-полицаите, депутатите с една дума -влеастта ги закриля. Жалко за учителите, не бих искала да съм на тяхно място, досега щях да претупам някой и да съм осъдена.

Коментарите са затворени.