Кандидат-актьори и осветители от гимназията за сценични и екранни изкуства обмениха опит с връстници от Финландия

 

27112016-teenager1-copy-1

Какво е общото между българските и финландските тийнейджъри? Защо у нас смартфоните масово се забраняват в час, а във финските училища се ползват активно в обучението? Трябва ли да се страхува един млад човек, ако знае само английски, но попадне в страна, където не всички говорят този език?

На тези и на още куп въпроси се опитва да отговори Наръчникът на европейския тийнейджър, който възпитаниците от специалности „Актьорско майсторство за драматичен театър“ и „Осветителна и озвучителна техника“ в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив разработват по проект към програмата за младежки обмен „Еразъм +“. Те са партньори на учениците от средното училище на област Лойма, Финландия и на любителите актьори в аматьорския й театър.

Идеята на проекта е участници в него да създадат наръчник, който събира техния опит, наученото и придобитите умения по време на срещите за обмяна на опит. Основната му цел е да представи на младите европейци начина на живот на други страни. През октомври пловдивските тийнейджъри посетиха Лайома, където участваха в 10 работилници – за народни танци, изготвяне на презентация, кулинарно майсторство, режисура, актьорско майсторство, грим и прически.