Момчета и момичета от ОУ „Панайот Волов“ и СУ „Найден Геров“ се включиха в тридневни обучения на хърватски майстори по металообработване и дървообработване

В продължение на седмица два ентусиазирани екипа създават атрактивни предмети от ненужни вещи като успешно общуват на хърватски, български, английски, бахас (диалект на румънски език), турски и романес. Проектът „RoUm“ учи как стари, повредени, ръждясали материали могат да се трансформират в нови декоративни и практични предмети. Той е създаден от хърватски артистичен екип и се осъществява под формата на тридневни обучения, водени от Ягода Новак и майсторите по металообработване и дървообработване – Милан Митрович и Мухамед Хюсеин.

Домакини са двете училища ОУ „Панайот Волов“ в Шекер махала и СУ „Найден Геров“ в Столипиново, заедно с учителите и учениците от професионалните им паралелки. Начело на екипа от ОУ „Панайот Волов“ е началният учител Ирен Кукушева, чието средно образование е по строителство и архитектура. Заедно с нея в творческите работилници се включват трима от завършилите ученици – Таско Йорданов, Боян Михайлов, Елеонора Мехмедова, както и Любомир Пройчев – студент по информатика от Пловдивски университет с изявени дизайн умения.

Втората група в СУ „Найден Геров“ обединява Димка Решеткова, учител от 25 години с техническо образование и магистър инженер, трима 9-класници –  Димо Димитров, Любомир Митов, Янко Шишко, както и Хана Роуз – социално ангажиран творец, художник и организатор на артистични работилници.

Част от екипите са също любители и артисти, които допринасят за развиването на индивидуалните и груповите идеи. По време на обученият хърватските артисти се стремят да предложат знания и умения в традиционните занаяти и едновременно с това повдигат значими въпроси за опазването на природата и за „нулеви отпадъци“, професионалното развитие, образованието, етническите предразсъдъци.

Финалните резултати от проекта ще бъдат представени на 8. Октомври от 18 часа в Капана – галерия PLOVEDIV.

Проектът е част от образователната платформа на Фондация „Пловдив 2019“.  През 2020 пловдивското издание на „RoUm“ ще бъде част от програмата на Риека – Европейска столица на културата 2020.