11-класници се включиха в заключителния етап на образователната програма на Висшия съдебен съвет и МОН

11-класници от Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ взеха участие в правен дебат по образователната програма на Висшия съдебен съвет – „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища  и прокуратури“. Заключителната проява за настоящата учебна година бе организирана съвместно от Апелативна и Окръжна прокуратура – Пловдив и Окръжен съд.

В Актовата зала на едно от най-старите училища в България три отбора от по трима ученици дебатираха по следните теми: „Искате ли да учите право. Какво знаете за професията на съдията и прокурора“, „Как да се предпазим от компютърни престъпления“ и „Наркотиците – лесен начин да изгубиш свободата си“. Единадесетокласниците демонстрираха отлични знания и представиха атрактивно наученото през годината. Проявата премина при спазване на всички противоепидемични мерки.

Победител стана отборът на 11 а клас, представил темата за опасностите в интернет, а на второ и трето място се класираха учениците от 11 д и 11 г клас, които разказаха за професията на магистрата и за вредата от употребата на наркотици. Участниците в правното състезание получиха като подарък Конституция на Република България, удостоверение за отлично представяне, документална книга за Васил Левски, както и ваучери за книги.

През учебната 2020/21 г. магистратите от съда и прокуратурата изнесоха открити уроци и в НХГ „Цанко Лавренов“.