17 фирми събра за вечерта на кариерата гимназията по електротехника. Английската подкрепя дом „Мария Луиза”, „Ана Май” – децата от Хитрино

turgovska1

Връстници обучиха връстници срещу насилието в училище. 947 ученици от осмите и деветите класове преминаха интерактивно обучение за видовете тормоз, толерантността във взаимотоошенията, безопасното общуване в интернет. Техни обучители бяха ученици от Националната търговска гимназия, обединени в младежки клуб „Иноватор”.

Нели Костова участва в лятна академия в Хисар, организирана от местната борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. В направление „Обучение на обучители“ тя и нейни връстници били обучени да преподават с интерактивни методи.

„Предложих на ръководството на моето училище и благодаря, че ми се довериха”, казва по адрес на Търговската гимназия Нели. Ефекта от обученията тя представи на форума „Аз променям моето училище”, организиран от Община Пловдив и образователен портал „Уча в Пловдив”.   Методи за развижване на групата, работа в малки групи, упражнения за развитие на творческото мислене накарали съучениците й да бъдат активни по време на организираните от нея тренинги. На основата на преживяно те формирали поведение за реални жизнени ситуации и така се повишила чувствителността им при прояви на тормоз.

От началото на учебната година през септември до края на март младежки клуб „Иноватор” провел 47 учебни часа, в които обучил ученици от Пловдив и Хисар. Членовете на клуба посещавали и детски градини, където работели за превенция на агресията.

DSCF0823

Всички ученици от Професионалната гимназия по електроника и електротехника, които трябва да карат задължителна лятна практика, вече знаят в кои фирми ще стажуват. 17 компании от региона и от „Тракия икономическа зона” улеснили избора на младежите, след като се включили във вечерта на кариерата, организирана от училището. Срещата между работодатели и ученици се провела във фоайето на училището.

„Всеки ученик можеше да разговаря очи в очи с представителите на компаниите и да си направи извод коя е най-подходяща за неговия стаж и евентуална реализация. От вечерта на кариерата 7 фирми проведоха интервюта с наши съученици. Интересът към събитието, което се организира за втора поредна година, е огромен, инициативата се развива и дава резултати”, категорични са 11-класниците Ралица Костадинова и Димитър Маринов.

Благотворителни инициативи презентираха на форума ученическите съвети на ЕГ „Пловдив” и Професионална гимназия „Ана Май”.

DSC_3650

 

Момчета и момичета от Английската отделяли от личното си време, за да организират занимания за децата, лишени от родителска грижа в „Мария Луиза“. Всяка седмица младежите отивали при тях, за да им организират забавления по интереси. Събраните средства от коледните базари и концертите в „Капана” били предоставени за нуждите на децата.

Показахме, че училището може да работи по инициативи, свързани с по-глобални обществени каузи. В началото на юни, по време на „Капана фест”, също направихме концерт с талантите на училището, но този път сумата предоставихме на малкия Кристиян, който е с ретинопатия и се нуждае от спешна операция, обясниха от гимназистите от Ученическия парламент.

DSCF1392

 

Децата от Хитрино са обект на кампанията на Професионална гимназия „Ана Май”. Покривки в слънчеви цветове и десени ушиха за малчуганите от тамошната детска градина пловдивските гимназисти. Червено, жълто, оранжево на ситни бели точки са цветовете, на които младите моделиери заложиха, за да усмихнат децата от тамошната забавачка.

„Подари усмивка на 1. юни“ е втората инициатива от кампанията, подета в подкрепа на малчуганите от пострадалото от адския взрив село през декември миналата година. За първа пролет учениците изпратиха якета и сукмани за децата в Хитрино, скроени и ушити от тях в часовете по практика. Сега пък, за Деня на детето ще ги зарадват с с комплекти от празнични покривки, на които има и емотикончета.