Зрелостници разработиха зелено мобилно приложение и го представиха на национална конференция по предприемачество в Сливен

Зелено мобилно приложение презентираха зрелостници от Търговската гимназия под тепетата на националната научна конференция „Предприемачеството през погледа на младите хора – възможности и мечти“, проведена в  Сливен. На събитието бяха представени 29 доклада на ученици от цялата страна, одобрени след подбор от над 150 кандидатури.

Национална търговска гимназия бе представена от младите предприемачи Мартина Костенко и Александра Бабайкова. 12-класничките от специалност „Митническа и данъчна администрация“ с ръководители Калина Бобева и Гергана Николова представиха бизнес идеята си за мобилно приложение – платформа за споделяне на екологични ресурси, която помага на потребителите да определят какво трябва да правят с различни видове отпадъци.

То може да бъде и техен екологичен помощник и съветник относно екологични практики и продукти, поясняват момичетата. Целта му е да помогне в грижите за опазване на околната среда и да създаде полезни навици в ежедневието на хората от всички възрасти. Приложението е достъпно за всеки, който е привърженик на екологичния начин на живот. То предоставя полезна информация и съвети за екологични проблеми и начините за опазване на околната среда: за разделно събиране на отпадъци, енергийна ефективност, намаляване на въглеродния отпечатък. Платформата дава възможност за измерване и проследяване на показатели като потребление на вода и енергийна консумация, за участие в еко инициативи и споделяне на идеи.

Научната стойност на разработките бе подкрепена от четирима ментори – хабилитирани лица – проф. д-р Спартак Керемидчиев от БАН, проф. дгн инж. Димитър Синьовски, доц. д-р Офелия Кънева от ВСУ „Черноризец Храбър“ и Румен Стоилов.

Зрелостничките получиха признанието на менторите, а докладът им ще бъде публикуван в научен сборник.

Научната конференция има за цел да насърчи младежкото предприемачество, като срещне ученици от различни икономически области, даде възможност да споделят иновативни бизнес идеи и да бъдат подкрепени от опитни ментори, да участват в дискусии и работни сесии за обмяна на знания.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.