Младите хора ще бъдат вдъхновявани от еврокомисаря Мария Габриел и лекоатлетката Ивет Лалова, ще имат посещение в президентството, изкачване на Витоша и нощувка в „Музейко”

Четирима ученици от СУ „Любен Каравелов“ ще вземат участие в едноседмична академия за изграждане на лидерски умения. Александър Костов, Белослава Халкалиева, Ивана Гайдарова и Илия Младенов са единствените от Пловдив, които ще се включат в обучението. На него ги очаква среща с лектори като еврокомисаря Мария Габриел и лекоатлетката Ивет Лалова, посещение на президентството, изкачване на Витоша и нощувка в „Музейко“. Всички тези събития са с поставени цели, които учениците ще дискутират във фокус групи с връстници от цяла България.

Осмокласничката Белослава Халкалиева пък успя да спечели пълна стипендия, която й осигурява участие в Националната конференция за млади лидери. Това е програма за ученици от 4 до 8 клас, която има за цел да предостави опит и преживявания на талантливи ученици и да ги запознае с ключови концепции за лидерството чрез изследване на лидерите от българската история и съвремието като ги вдъхновява да влияят на промяната в своето училище или в обществото. По време на конференцията участниците посещават значими исторически обекти и институции в столицата на България. Всеки от тях ще има възможност да практикува своите лидерски умения в групови дискусии, дебати, ролеви игри, симулации със свои връстници от различни краища на страната и от българските общности в чужбина.

Участието на пловдивските ученици дойде след номинация от страна на класния им ръководител Божидара Илиева. Тя избрала да предложи именно тях, не само защото класът вече им е гласувал доверие, като ги е избрал за представители в училищния парламент, а и тъй като притежават добродетели и качествата на лидери.

„След първоначалната еуфория за одобрението и официалните покани, които учениците получиха, дойде първото предизвикателство, с което екипът трябваше да се справи – събирането на средства, за да се включат всички в академията. Таксата не е никак малка – 850 лева на дете. Учениците съставиха план за дейности и събития, които ще организират, за да съберат необходимите средства“, разказва Божидара Илиева.

Впоследствие получили подкрепа от целия педагогически екип и учениците в училището. Първия базар, който организирали, бил за продажба на картички за 8 март. Те били изработени и дарени от класовете от начален етап. От тази акция събрали 238 лева. Сумата се увеличила със следващата им кампания за собственоръчно изработени и гривни от мъниста. Към момента събраните средства възлизат на 314 лева, но предстоят още Великденски базар и изложба. Планира се търг на картини в социалните мрежи.

„Въпреки успеха на децата решихме да се възползваме от възможността едно от тях да кандидатства за стипендия от фондация “България без граници”. Само то отговаряше на определените условия. Подготвихме всички необходими документи. Белослава написа мотивационно есе, аз – препоръка, а ръководството изготви списък с всички дейности, в които Бела участва“, разказва Божидара Илиева.

Бела била одобрена, така че всички заедно ще вземат участие в академията от 3 до 8 юли в София.

„Всички се гордеем с тях, но имаме и високи очаквания, защото когато се върнат от академията ще разчитаме да прехвърлят своите познания и опит в училище. Те видяха, че заедно могат да постигнат много, само трябва да си поставят цели. СУ “Любен Каравелов” е заложило в стратегията си да изгражда лидери“, казва директорът Славка Щерева.