Кабинет с лъкове и арбалети за обучението на клуб „Приятели на армията” в Професионална гимназия „Ген.Владимир Заимов”

IMG_6429

 

Макар да не са професионални рейнджъри и никога да не са ходили на мисия, те без проблем сглобяват и разглобяват калашници, пистолет „Макаров” или снайпер „Драгунов”. Изпитват волята им на лагери за оцеляване, стрелят по полигони и безпрекословно се подчиняват на хората в униформи от 61 Стрямска механизирана бригада.

20 момчета и 8 девойки вече трета поредна година оформят железния тим на клуб ”Приятели на армията” към Професионална гимназия „Ген.Владимир Заимов” в Сопот. Командирът им Ивилин Ковачев, който сега е зрелостник, така се е запалил по мисията на хората в униформи, че твърдо е решен да запише Военната академия. Идеята не е чужда и на момичетата от клуба, които също искат да продължат образованието си и да учат в столичната „Г.Раковски”.

935982_752118884813943_1782852701_n (1)

 

 

„Условието да членуваш в клуба е да нямаш двойки и неизвинени отсъствия. От записаните 35 през първата гидина, 7 не издържаха теста и отпадната”, обясни пред “Уча в Пловдив” ръководителят на клуба Мария Станкова, която е учител по литература.

В клуба учениците добиват войскови умения, а с помощта на военнослужщеите от 61 стрямска механизирана бригада изграждат качества като издръжливост, психическа устойчивост и придобиват и умения за оказване на първа помощ.
Главен сержант на трети батальон Иван Тодоров  от бригадата им показвал частите и механизмите на различните видовете стрелково оръжие, така че тийнейджърите вече безпроблемно разглобяват и сглобяват снайпери, калашници и картечници, запознати са с възможните задръжки и неизправности при стрелба и знаят как да ги отстранят.

Специално за дейностите на клуба е оборудван кабинет с лъкове и арбалети. Преди няколко месеца училището е било домакин на лагер, в който учениците преминали обучение по устройство и почистване на оръжие. В програмата били заложени тактически игри, стрелба с лък и пейнтбол, както и ориентиране в местност.

Втора година клубът се развива по проект УСПЕХ и участва в уроци по родолюбие и годишнини на общината, уточни директорът Катя Адърска.

Училището работи и по “Леонардо”, така че трета поредна година ученици от специалност “Организация на туризма и свободното време” ходят на летни стажове в петзвездни хотели в Англия и Италия.