Продуктите в електронния магазин са разделени в четири категории – плодове и зеленчуци, животински и други продукти, разсади, пакетирани храни

Докато правителството, големите хранителни вериги и малките производители водят спор как да решат проблема с пласирането на местна продукция, ученици предлагат решение за своята община. 9-класници от СУ „Проф. Асен Златаров” в Първомай създадоха информативна интернет страница, където местните производители на плодове и зеленчуци могат да предлагат стоката си на своите съграждани. Както е известно, регионът е традиционно силен в земеделското производство и консервната промишленост, функционира и мандра.

„Ние не можем да решим кардинално проблема на големите оранжерии и консервни фабрики, но правим това, което можем – разработихме електронен магазин. Той би бил полезен, както за тях, така и за нашите съграждани, а защо не и за хората от региона. В специален формуляр те представят продукцията си, а желаещите могат да отидат на място и да направят покупка”, обясняват авторите и изпълнителите на идеята Айше Изетова и Стойчо Лакев от 9.б.

Докато гледат поредната порция новини, на учениците от специалност „Хардуерни и софтуерни науки” хрумнала идеята за онлайн магазин и с помощта на класния си ръководител Ваня Кертикова я довели до успешен край. Продуктите са разделени в четири категории – плодове и зеленчуци, животински и други продукти, разсади, пакетирани храни.

„Това е нашият малък великденски подарък за всички жители на община Първомай”, не крие радостта си от реализирания проект директорът на училището Чавдар Здравчев.

Другият празничен подарък на училището е за обитателите на Дома за пълнолетни лица с физически увреждания в Езерово и за Центъра за настаняване от семеен тип в квартал „Дебър”. Те ще получат традиционни великденски сладкиши, дарени от децата, както и празничен обяд – агнешко и великденска салата. Към благотворителната инициатива на училището се включат и родителите на две групи от ДГ „Марица” в Първомай.