Ученици от Първенец се класираха и взеха участие във финалния кръг на националната олимпиада по орнитология. Петокласникът Андрей Белев и Дарияна Какарова от 6 клас на СУ “Св.св. Кирил и Методий” бяха сред 22-мата състезатели от общо 117, допуснати до финалите, които се проведоха в защитената местност “ПОДА” в Бургас.

„В олимпиадата се включиха деца от 5 до 8 клас от различни градове на страната. Тя се проведе в две части – тестова, в която трябваше да отговарят на 25 въпроса с избираем и свободен отговор. Във втората от тях се изискваше да разпознаят 20 представители на царство Птици, които им бяха показвани за по 15 секунди, след което трябваше да впишат наименованието в изпитните бланки. Нашите деца се представиха чудесно и заеха пето и шесто място“, поясни Виктория Чалъкова – учител по природни науки в ОУ ”Св.св. Кирил и Методий” в с. Първенец.

Олимпиадата по орнитология стартира през 1999 г. След 13 години прекъсване тя се проведе отново тази година. Първият кръг се състоя онлайн чрез платформата Kyoso.