Гимназисти от италианските паралелки на ЕГ “Иван Вазов” си направиха виртуална среща с връстници от Българското неделно училище „Асен и Илия Пейкови“

Ученици от вечните градове на Европа – Пловдив и Рим, празнуваха заедно Деня на българската просвета и култура. В навечерието на 24 май, по идея на директора на Езикова гимназия „Иван Вазов“ –  Вихра Ерамян и на учителите по италиански език, възпитаниците от италианските паралелки и учениците от Българското неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в  Рим, показаха, че за приятелството и за българския дух няма граници и препятствия.

В емоционална онлайн среща под надслов: „24 май – празник на словото, което ни обединява“, ученици, учители и родители от двете училища имаха възможност да се запознаят, да споделят интересни факти, свързани с Деня на славянската писменост, българската просвета и култура и да поставят началото на бъдещо ползотворно сътрудничество между двете образователни институции.

Гимназистите от италианските паралелки представиха пред своите нови приятели от Рим интересна информация, свързана с първото в историята ни празнично честване на делото на светите братя Кирил и Методий, провело се в Пловдив по инициатива на Найден Геров преди 169 години, за превръщането на този ден в общоучилищен и национален празник на страната ни, както и с начина, по който се отбелязва днес.

От неделното училище пък разказаха на пловдивските ученици за паметниците, свързани с имената на Кирил и Методий, съхранени и до днес в Рим.

На финала учениците от двата града си размениха видео подаръци, посветени на Деня на българската просвета и култура, и си обещаха това да не е последната им среща.

ЕГ “Иван Вазов” създаде специален сайт, посветен на 24 май, в който могат да се видят поредицата събития, организирани в чест на празника и на 170-годишнината от рождението на патрона на гимназията – Иван Вазов.

През изминалия месец гимназистите участваха в множество онлайн събития по инициатива на Ученическия парламент и на учителите. Най-добрите произведения от конкурса за ученическо творчество под надслов: „Силата на словото“, са събрани в електронен сборник, качен в сайта. В часа на класа учениците търсиха пловдивската следа в честването на празника на Кирил и Методий, а кулминацията е концертът на музикалните таланти, който също може да се види онлайн.