Момчета и момичета от ЕГ „Иван Вазов“ презентираха Пловдив и показаха шопска ръченица, японските деца – рибарския танц Uraja

Как се танцува шопска ръченица, философията на Изтока, пресъздадена чрез японските бойни изкуства, културно-исторически забележителности и традиционни кулинарни специалитети – това бяха само част от демонстрациите и презентациите, с които ученици от Пловдив и Окаяма отбелязаха днес половин век от побратимяването на двата града. Празникът се състоя във виртуалното пространство.

„Вече пета година учениците от ЕГ “Иван Вазов” реализират програмата, като след няколко разменени пътувания през последните три години обменът се осъществява онлайн в условията на пандемията на Covid 19. Днес имахме честта и удоволствието да се срещнем с нови приятели от японския град. Учениците от Окаяма и Пловдив представиха емблематични факти за своите градове и училища. Японските деца научиха нас на традиционния японски рибарски танц Uraja, а нашите ученици показаха традиционната шопска ръченица“, разказа преподавателят по български език и литература Елена Вързилова, която е координатор по програмата в гимназията. През изминалата учебна година в организираните от нея дейности се включват осем ученици от 8 до 11 клас, които днес са взели участие в празника за 50-годишнината: Димитър Даскалов, Климент Михайлов,Николина Бозева, Борислав Бозев, Йоан Вулев, Елена Бонева, Диана Добрева и Флора Димитрова.

Децата разговаряли за своите семейства и хобита, за преживяванията си през ваканцията.

През 2022 година отбелязваме 50 години от сключването на споразумението за побратимяване. От 2017 г. стартира и програмата на Община Пловдив за културен обмен между японски и български ученици от двата града.