Интердисциплинарното занятие се осъществи онлайн, никое от децата не знаеше връстниците му зад монитора от коя част на света са, поясняват от ОУ „Васил Петлешков“

Ученици от Пловдив и Гданск реализираха съвместен урок, на който трябваше да покажат знания по английски, география и информационни технологии. Ментори от града под тепетата бяха преподавателите от ОУ „Васил Петлешков“ Николина Барбутева и Людмила Танчева, а от полска – учителят по IT Марек Каниевски от училище Fundacja Edukaya w Drodze. Интердисциплинарното занятие се осъществи онлайн чрез платформата Google for Education.

„Нито един от участниците не знаеше учениците зад монитора от коя част на света са. Те трябваше с помощта на географска карта, Yes/No questions на английски език и хромбук устройства да се локализират в кой континент са разположени, а след това да открият държавата, града и училището на всеки един от присъстващите. Урокът се превърна в забавна игра, в която учителите бяхме само ментори за успешна комуникация, а учениците успяха да се справят самостоятелно със задачите си“, пояснява Людмила Танчева – зам.-директор и учител по английски език.

На финала учениците на ОУ „Васил Петлешков“ поздравили полските си връстници с „Една българска роза“ своите връстници

Този формат на урока, известен като Mystery Skype, дава шанс на ученици от различни части на Европа и света да упражнят своите знания по английски, география и информационни технологии едновременно в реална и виртуална среда“.

Идеята се ражда като продължение на участието на Барбутева и Танчева в проекта “Teachers in action”, финансиран по програма „Еразъм+“, и контактите, които създават при мобилността си във Финландия.