Национални и международни литературни отличия завоюваха в навечерието на Деня на будителите учениците от ОУ „Стоян Михайловски“.

Шестокласничката Марина Панчева е удостоена с втора награда от Тринадесетия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ – Русе. Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на културата.

Две са отличията на шестокласниците от Международния конкурс „Аз обичам Черно море“ – Несебър. Александра Генова е първа в класацията за поетично творчество, втора възрастова група, а на Марина Панчева е присъдена втора награда.

В трите раздела – литературно творчество, изобразително изкуство и фотография – участваха стотици ученици от България и чужбина. Целта на конкурса е да привлече вниманието на младите хора към красотата на Черно море и неговото крайбрежие и да провокира активно екологично поведение. Международният конкурс е с утвърдени традиции и е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците. С диплом за постигнатите успехи е отличен и учителят на наградените ученици – Горица Петрова.

Наталия Мирчева е с призово място сред участниците в Националния литературен конкурс „Неразказани истории на един ловец на приключения”, проведен в рамките на състоялия се преди месец XХII Национален фестивал на детската книга. Шестокласничката от ОУ „Стоян Михайловски“ е единственият награден представител от Пловдив и областта. Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина. Това е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение и четене. Проявата е част от Националния календар на Министерството на културата.

Никол Марчева е лауреат на Шестия национален ученически конкурс „Вазовата България“ и на Седмия национален конкурс с международно участие „България в картини и слово”, който е част от Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците.

През октомври излезе от печат ежегодният алманах на фондация „Димитър Бербатов“, който съдържа и литературните успехи, постигнати от ученици на Горица Петрова. За престижни награди в национални и международни литературни конкурси в него са включени имената и постиженията на две шестокласнички от ОУ „Стоян Михайловски” – Велина Денева и Деница Малчева. Те са с одобрени номинации по проекта „Успелите деца на България“ след прецизна селекция по изключително строги критерии.