Гимназистите и техните преподаватели влязоха в час по английски, опитаха мед и кисело мляко

Делегация от десет ученици и трима ръководители от японския град Окаяма гостува на ЕГ „Иван Вазов“ в отговор на посещението на български ученици в Страната на изгряващото слънце миналата година през ноември. Посрещнати с хляб и сол и със стрък уханна червена роза, японците се възхитиха на правото хоро в изпълнение на учениците от 12 г клас с ръководител Каролина Караманова. След като внимателно следиха стъпките, те се хванаха за ръце с пловдивските зрелостници и се понесоха в ритъма на танца. Гостите бяха завладени от песента “Калино, моме“ в изпълнение на Любомира Бекирова и бек вокалистките Ирен Чернева и Елица Ламбрева.

От своя страна домакините се пробваха да повторят стъпките на традиционния самурайски танц, който пък демонстрираха връстниците им от Окаяма.

Директорът Вихра Ерамян приветства  гостите и припомни историческите връзки между България и Япония, както и факта, че Пловдив и Окаяма са побратимени градове от 1972 година. Последва вълнуваща реч на една от японските ученички за впечатленията й от България, след което останалите представиха накратко себе си.

За да добият представа за училището, което посещават, учениците от клуб „ Мултимедия и реклама“ показаха филм за историята на ЕГ „Иван Вазов”, която тази година чества 60-годишен юбилей.

От 1971 година гимназията е асоциирана към ЮНЕСКО. Учениците работят по различни теми  – правата на човека, културно наследство, опазване на околната среда.

„Работим по няколко проекта на  ЮНЕСКО  – „ Образование на Бъдещето“ , участваме в       пилотно тестване на инструментариума “Спортни ценности”( pilot testing of “Sport Values” Toolkit), заедно с ученици и учители от Холандия, Германия,  Великобритания и Франция работим по проект на програма „Еразъм+”  – „Създаване на дейности и материали за ЮНЕСКО училища“, които се публикуват в еTwinning”, уточни преподавателят по философия Анелия Митева.

Презентация за тези проекти направиха ученичките Петя Дичева и Рени Христова от 12 г клас , активни членове на клуб „ Гражданин на Европа, гражданин на света“.

Мия Димитрова , която миналата година посети Япония, разказа за топлотата на приема и своите преживявания там. А впечатленията  си от пътуването през изминалото лятото по линия на обмен между община Пловдив и Окаяма споделиха учениците  с ръководител Елена Вързилова.

Японските ученици влязоха в часа по английски език на  Мая Петрова. А в междучасието опитаха питка с мед и кисело мляко, направиха снимки за спомен и размениха адреси с новите си пловдивски приятели.